Vejen til bedre ekstrakt øl

i Ekstrakt brygning af

All-grain brygger kan godt have en tendens til at se lidt ned på folk der brygger på ekstrakt. Forskellen på de to metoder er mæskning – Resten er mere eller mindre ens. Der er dog en lang række udfordringer med ekstrakt øl, som bryggeren skal have i hovedet, og som kan give et bedre resultat i det færdige øl.

Hvis man som ekstrakt brygger ønsker at brygge en opskrift to gange, så kræver det viden at få den samme smag frem. Nedenstående hjælper dig dog med at opnå den samme kvalitet igen.

Øg mængden

Dette er uden tvivl den største forbedring en ekstrakt brygger kan lave. Hvis du koger din ekstrakt i en meget lille mængde vand, så vil du uden tvivl få en mørkere øl end der er angivet på pakken. Du vil også få mindre udnyttelse af humle når du koger i en urt med høj OG. Hvis du brygger 20 liter, så skal du helst ikke have en gryde størrelse på under 15 liter. 15 liters gryder kan købes til en relativ lav pris. Det kan evt. være en god idé at låne en stor suppegryde i familien. Hvis du har en gryde på 20 liter, så er det endnu bedre.

En anden udfordring med at koge med for lidt vand er, at du vil have en tendens til der bliver dannet noget karamel, der dels gør øllet mørkere, men det påvirker også smagen af det færdige øl.

Har du lidt malt ?

Det kan have en rigtig god effekt på det færdige øl, hvis du har lidt malt som du “mæsker”. Hvis du fx. bruger 500 gram malt som du tilsætte 3-4 liter vand. Hold en temperatur på cirka 65 grader i 30 min. Så sier du de to ting, og tilsætter væsken (urt) til den store gryde med ekstrakten.

Sukker er sødt

En forskel på ekstrakt øl og all-grain øl er sødme. Når producenten fremstiller ekstrakt så sker der noget med mængden af gærbart sukker. Du vil derfor typisk få en øl med mere rest sødme i en ekstrakt øl end i en all-grain øl. Der kan derfor være en rigtig god idé, at bruge lidt mere humle i en ekstrakt øl end i en all-grain øl. På den måde så får du en bedre balance mellem bitterhed og sødme.

Humle

Når man køber humle, så skal man have tillid til den leverandør man vælger. Det er vigtigt, at humle er opbevaret koldt hos den leverandør du vælger. Sørg derfor for at spørge om dette når du køber. En anden ting du skal skal sikre dig er, at du får oplyst høståret på den humle du køber. Jo mere frisk den er, jo bedre er humlen.

Nedkøling

Når du gå op i den mængde du koger, så kan du måske godt få en udfordring med nedkølingen. Når man koger en lille mængde, så tilsætter man koldt vand for at nå den ønskede mængde. Hvis du koger mere urt, så kan du till tilsætte så meget vand. Det kan derfor være en god idé, at købe en god billig rustfri chiller. Med en chiller så tager nedkølingen inden tid, og risiko for infektion er meget lavere.

Gær

Vælg den rigtige gær. Det kan stadigvæk købe ekstrakt øl opskrifter hvor der på pakken står “Lager”, men når du så se hvilken gær der er med, så er det en overgær – En overgær kommer aldrig til at smage som en lager. Hvis du har lyst til at brygge en lager, så køb en undergær og gær den køligt – Ellers får du ikke en lager ud af det. Sørg også for at læse hvilken temperatur den gær du køber skal gære ved – Har du mulighed for at stille dit øl ved den temperatur ?

Sørg for at ilte din urt godt inden du tilsætter gæren. Gæren har behov for ilt for at kunne formerer sig – Ilt derned den nedkølede urt godt. Når du bruger din chiller, så sørg for at bevæge den godt, så d u får ilt ned i urten.

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

twelve + two =