Shillings – Øl fra Skotland når det er bedst

i Stilarter af

Dette er nok en af de mest oversete stilarter når vi snakker ølbrygning og kommercielt øl generalt. Det er en øl stil der taber til de mere humlede stilarter – Det er synd for Schillings gemmer på utrolilg meget smag og historie som du bør vide.

Det menes at der i Skotland er brygget noget der ligner øl helt tilbage til 6500 før kristus fødsel, og siden år 43 er det brygger øl på byg og ikke mindst lyng som smagsgiver. I middelalderen opstod de første kommercielle ale bryggerier i Glasgow og Edinburgh området. Dette område var rig på vand af en god kvalitet, der var perfekt til brygning af øl. Der var ligeledes en del kældre i området, der var perfekt til lagering af øllet. Ølbrygning dog dog fart da man i det tidligere 1600 tal indførte et forbud af import af ale fra England. Dette betød at der i slutningen af 1700 tallet var 150 kommercielle bryggeri i Skotland og i 1820 var tallet vokset til 240. I overensstemmelse med de stolte brygger traditioner i Skotland, var øllet brygget med byg og lav humlebitterhed. Øllet var populært ikke kun i Skotland, men der begyndte også en eksport til resten af Europa.

Hvor kommer navnet Shilling fra ?

Det er set så mange andre steder, at afgifter har en betydning på øllet der bliver brygget i forskellige lande. Skattesystemet gjorde, at der blev indført en afgift på alkohol, og jo mere alkohol en øl indeholdte, jo mere skulle der betales i afgift.

60-Shilling eller 60/- er øllet med den laveste afgift nemlig 60 Shilling. Det var en øl med en lav alkohol procent, og en gravity på 1030 – 1035 eller en alkoholprocent på 2,5 -> 3,3%. Det er en let drikkelig øl, med en lav humle bitterhed. Humle bitterheden ligger typisk i spændet 9-15 IBU. Med andre ord, så er 60 Shilling en let drikkelig øl.

Udover 60 Shilling, så finder du også 70- og 80 Shilling. Du kan også være heldig at finde 90 Shillings, men de er ikke særlig udbredte. 70 Shilling har en OG på 1034-1040 og en bitterhed på 20-25 IBU. 70 Shilling har mere maltfylde en du finder det i en 60 Shilling.I en 80 Shilling er der lidt mere af det hele. OG ligger 1040 – 1050 og en IBU på 15-36.

Du finder og stærkere øl fra Scotland. Her kan vi være ude i en Wee Heavy. Denne stærke udgave har en OG på 1072 – 1088, med en humle bitterhed på 20-40 IBU. Dette er typisk en øl stil der passer lidt bedre til en dansk haandbrygger.

Hvis du har fået mod til at kaste dig ud i at brygge en Scottish ale, så kommer der en lækker opskrift på en Wee Heavy her:

20 liter Wee Heavy:

3600 gram pilsner malt
2100 gram Munich Malt
450 gram Crystal malt
400 gram Whisky malt
350 gram Flaked Oat
150 gram chokolade

Humle:

30 gram Marynka (60 min)

Gær:

Danstar Nottingham Ale eller Safale S-04

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

thirteen − five =