Barleywine

English Barleywine

i Stilarter af

Nogle ting bliver bedre med alderen – Barleywine kræver tålmodighed.

Hvis vi skal tale om engelsk Barleywine, så kommer vi på ingen måde uden om Thomas Hardy´s Ale. Det er nok den mest kendte Barleywine, om den de fleste drømmer om at brygger. Her finder du dog ikke en øl du brygger i oktober og så drikke til jul. Hvis du ikke har tålmodigheden til at lade den ligger, så vil jeg klart anbefale dig at brygge en anden øl – En Barleywine bliver ikke færdig i løbet af et par måneder.

En Barleywine der har fået lov til at lagre, er en kompleks øl, hvor malten får lov til at dominerer smagen. Humlen er tilstede, men øllet er på ingen måde bitter. Hvis man smager en Barleywine som er ung, så vil du have betydelig mere bitterhed end i en øl der har fået lov til at ligge så længe den skal ligge..

Farven kan svinge en del, men det må forventes at en Barleywine svinger mellem en gylden til en mørk brun farve.

Malt

Hvis du skal brygge en klassisk Barleywine, så kommer du ikke uden om engelsk Pale Ale malt. Engelsk Pale malt er ristet lidt mere end du kender det fra andre steder, hvorfor den vil bidrager med en lækker biscuit smag i den færdige øl. Malt sammensætningen er kendetegnet ved, at det er basismalten der får lov til at træde frem. Lad derfor være med, at tilsætte for meget karamelmalt. 5% karamel malt til en Barleywine er en god tommelfingerregel. Jeg anbefaler at vælge nogle mørkere karamelmalte, der bidrager med en god farve og en lækker ristet smag.

Hvis du ønsker en mere kompleks øl, så kan du med fordel tilsætte lidt hvedemalt, biscuit eller lignende malttyper. Lad dog være med at lokke dig til at tilsætte for store mængder. Det anbefales at basis malten skal udgøre mindst 85% af den samlede maltmængde.

Mæskning

Det bliver ikke mere klassisk engelsk. Jeg anbefaler at mæske ved 65-68 grader. Hvis du vælger at anvende en gær der ikke kan gære så langt ned, så kan du vælge at gå lidt under de 65 grader.

Kogetid

Når det kommer til kogetid og Barleywine, så kommer du ikke udenom en god lang kogetid. Du får ikke den helt rigtige Barleywine smag frem, hvis ikke du koger i mindst 2 timer.

Humle

Den korte sætning er Engelsk humle, som East Kent Golding, Fuggles, Target, Challanger etc. Det er som før omtalt ikke humlen der får lov til at bidrager med meget smag. IBU på en Barleywine anbefales at ligge i området 35-70. Du ønsker nok humle til, at øllet ikke bliver for sød, men det må forventes at en barley Wine er en sødere øl end du kender det fra andre typer. Hvor meget humle du skal tilsætte, afhænger også lidt af hvor længe du regner med at ligge, inden du drikker det. Hvis du har et forhold mellem OG og IBU på (IBU / OG) på på omkring 0,5-0,6, så har du en tommelfingerregel du kan gå ud fra.

Gær

Engelsk gær typer. Når du vælger din gær, så skal du være lidt opmærksom på, hvor gode gæren er til at gære ned. Du ønsker at vælge en gær, med et Attenuate tal på over 70%. Det betyder gæren kan omdanne over 70% af den sukekr der er tilstede. Hvis du vælger en gær type der ikke er så god til at gære ned, så kan du ende op med en øl der bliver alt for sød. Jeg anvender typisk Wyeast 1028 London Ale eller WLP013 London Ale. De gærer tilpas langt ned efter min smag. Hvis du anvender tørgær, så vil jeg anbefale en Danstar Nottigham. Jeg plejer at starte gæringen ved 20 grader, og lader temperaturen stige til 22 efter et par dage. Det synes jeg giver den perfekte mængde af estere i den færdige øl.

Nydelse

HUSK lige her, at du gerne skal lade den lagre i en længere periode. Prøv at lade være med at smage på den før der er gået 6 måneder, og nyd den så over nogle år. En Barley Wine skal ikke nydes for kold, for så får man ikke alle de spændende smage der findes i en kompleks Barley Wine. Det kan anbefales at nyde den omkring 10 grader.

Opskrift

Nedenstående giver dig en klassisk engelsk Barley Wine.

20 liter

Malt:
8750 gram UK Pale Ale
250 gram munich malt
250 gram Cara-Crystal

Humle:
36 gram Target 11% 60 min
14 gram East Kent Golding 5% i 15min
14 gram East Kent Golding 5% i 0 min

Gær: 1028 Wyeast London Ale

Fremgangsmåde:

Mæskning: 66 grader i 60 min, 78 grader i 5 min

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

fifteen − two =