Flot skum

Højt skum der bliver liggende

i Nyttig info af

Alting kan synes helt rigtigt. Det perfekte CO2 niveau, fadølsanlægget er indstillet til perfektion, og der dannes et helt perfekt skum når øllet skænkes i det rigtige ølglas – Stor er skuffelsen dog, når skummet forsvinder næsten inden du kan nå at smage på øllet. Stemningen bliver kun lidt løftet af en fantastisk øl – Men hvad skete der med skummet ?

Lad os være ærlige – Der er ikke noget bedre en at skænke en hjemmebrygget øl, hvor skummet bliver liggende højt og flot. Det er tilfælder når vi snakker den total oplevelse af nydelse af ens egen øl. En øl med et perfekt CO2 niveau, vil altid danne skum dår det hældes op i et øl. Det store spørgsmål er så blot, om skummet bliver liggende. Hvad er det for ting der skal være opfyldt for at skummet bliver liggende. Selvom det måske ikke er den øltype du drikker mest, så tænk engang på en American Light Lager – Bliver skummet liggende på den øl ? – Nej det forsvinder i løbet af få sekunder.

Når din øl ligger i flasken og har det helt rigtige CO2 niveau, så er der mere CO2 i flasken, end øllet kan optager. Der de denne CO2 der stiger op gennem øllet når du hælder en øl op. Du kan se CO2 bobler der rejser sig fra bunden af glasset og hele vejen til toppen, hvor det er med til at dannet skum – Men hvorfor bliver skummet så ikke ved med at vokse, når CO2 bevæger sig op gennem øllet ? Grunden til det er, at efterhånden som CO2 bevæger sig op gennem øllet, så bliver de små CO2 bobler større. Det betyder at CO2 bliver så store, at de ganske enkelt springer.

Hvordan får jeg skum der bliver liggende ?

En af de ting du kan gøre er, at sørge for at øllet er godt koldt. Nu sidder du måske og tænker på, at der ikke helt passer til den Stout eller porter du lige har lavet. Den ønsker du sikkert skal serveres lidt varmere. Det er så her man skal finde et kompromis.

Den ingrediens der har mest betydning af et godt blivende skum er proteiner. Det kan derfor være en rigtig god idé, at tilsætte produkter som flaked barley, flaked Wheat og hvedemalt. Det kan på den anden side være en god idé at undgå produkter som ris, majs og sukker, da det kan være med at at nedsætte evne til et flot og blivende skum.

Negativ for flot skum

Høj alkoholprocent
Lav bitterhed
For lidt CO2
Høj serveringstemperatur
Snavs i glasset
Fedt i ingredienser (Fx. chokolade)

Positiv for flot skum

Bryg med malt og kun malt
Brug rå flækkede produkter som flaked Wheat, Flaked Barley, hvede malt

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

17 − 4 =