Partial boil – Hvordan får du mere øl pr gang

i Ekstrakt brygning af

Hvis du brygger på ekstrakt, så har du måske nogen sige, at det er bedst hvis man koger med den fylde mængde vand. Du har måske ikke en gryde der er stor nok til dig, og har ikke lyst til at anskaffe dig en på nuværende tidspunkt.

Det er rigtigt, at det har fordele at koge den fulde mængde med vand, for på den måde får du den bedste udnyttelse af humle. Der sker det med humle, at jo mere sukker der er i urten, jo mindre af bitterheden får du trukket ud af den. Det vil med andre ord sige, at hvis du skal brygge 20 liter urt, og måske kun har en gryde der kan indeholder 10 liter, så koger du kun den halve mængde vand, og din OG i urten er derfor dobbelt så høj, som den ville have været, hvis du havde haft en gryde, der kunne indeholde 20 liter.

Hvad kan du gøre ?

Der er to ting du kan gøre. Du kan enten tilsætte mere humle til din kogning, for på den måde at få mere bitterhed i øllet. Den anden metode er naturligvis, at tilsætte mere vand. Det kræver i mange tilfælde en større gryde, og du er derfor tilbage ved udgangspunkt med, at du ikke ønsker at koge en større gryde.

Hvor meget mere humle ?

Det typiske spørgsmål når folk hører, at man kan tilsætte lidt mere humle til urten er – Hvor meget mere humle skal jeg tilsætte ? Der er heldigvis en klog mand ved navn Glen Tenseth der har lavet der arbejde for dig. En simpel Google søgning vil give dig en række af resultater, men du kan fx. besøge siden http://realbeer.com/hops/research.html, hvor du kan beregne dig frem til, hvor meget mere humle du skal tilsætte til dig urt, for at opnå den bitterhed der var tiltænkt i opskriften.

Kan du gøre andet ?

Nu sidder du måske og tænker, om ikke det kan gøre på en anden smart metode, og jo det kan det faktisk. Du husker måske jeg skrev, at du kunne nedsætte OG i din urt, og det kunne gøres ved at købe en større gryde. Der er faktisk også en anden måde at gøre det på. Hvis du nu lader være med at tilsætte alt ekstrakt til en start, og måske bare koger med 50% af ekstrakten, så har du på magiskvis, nedsat din OG. Du tilsætter den sidste ekstrakt når der er 10 minutter tilbage af din kogetid, så du er sikker på den bliver opløst. Denne metode har faktisk også den fordel, at det hjælper dig med farven. Hvis du tidligere har brygget på ekstrakt, så har du måske lagt mærke til, at øllet bliver lidt mørkere end du egentlig havde tænkt der. Det er noget der hedder Maillard reaktionen. Når du koger urten med en høj OG, så bliver den mørkere. Hvis du tilsætter noget af ekstrakten senere, så bliver resultatet faktisk en lysere øl med mere humle bitterhed.

Prøv at leg med de forskellige metoder, og oplev forskellen

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

20 + seven =