Russian Imperial Stout

i Stilarter af

Russian Imperial Stout – Engelsk øl med russisk sjæl

Hvis man sidder og snakker øl med gode venner, og snakken falder på stouts, så er det sjovt hvor forskellig opfattelse af, hvad en stout egentlig er. Det er faktisk ikke uden grund, for forskelligheden mellem stout er rigtig stor. Den går lige fra sorte tynde øl, hvor smagen ikke er som mange forbinder med stouts, og så over i de helt tykke og kraftige øl.

Du finder indenfor stout kategorien udtryk som baltisk, chokolade, coffee, dry, russian, foreign, imperial, irish, milk og så videre. Stout kategorien er er bred, at den i virkeligheden burde være opdelt i flere forskellige. Det er lidt som om, at hvis øllet er sort, så kaldes det en stout. Det er dog en kæmpe forskel, på de forskellige stouts.

Russian Imperial stout stammer oprindelig, fra den engelske overgærede ale typer. Øllet er dog gennem generationer brygger i Rusland, og har ændret karakter, gennem de mange år. Det er dog lidt ukendt hvornår stilen Russian Imperial stout som vi kender det i dag. Øllet har dog oprindelig være en eksport artikel for England, for i lighed med IPA, så kan de tunge stout holde til transport. De tunge stouts har været en vigtig brik i handlen mellem Rusland og England.

Påregn lang lagering

En Russian Imperial stout er ikke en øl man brygger, for at kunne drikke den 3 uger efter. Du skal regne med mindst 6 måneders lagering, og gerne op til et par år. Den lager lagering vil runde øllet af, og det giver meget bedre. Så første gang du brygger den, så lad det mindst 6 måneder, og smag så på det løbende, indtil det er 24 måneder gammel. Når du kommer dertil, så bliver du trist hvis ikke der er mere tilbage, for de smager langt bedre på det tidspunkt.

En Russian Imperial stout er en tung og fyldig øl. Du skal have en OG på over 1090, og gerne op omkring 1.100. Du skal derfor regne med at bruge cirka 9-9,5 kg. malt. Det har dog en tendens til at presse de fleste brygsystemer på markedet. Du skal derfor lige tænke det hele igennem, inden du kaster dig ud i denne øltype. Det kan måske med fordel lave et dobbelt mæske, det vil sige at u mæsker basismalt cirka 5 kg. først. Du laver så ikke mash-out (vigtigt), og første urt bliver du som “vand” i andet bryg, hvor du tilsætter special malt og rest basismalt. Det gør det muligt at brygge med en højere OG, end dit normale setup måske tillader det. Du skal også regne med en længere kogetid, for du skal have mere vand igennem malten, for at trække sukkeret ud. Derfor har du brug for, at få mere af vandet til at fordampe i kogetiden.

Opskrift Russian Imperial stout

20 liter:
7000 gram Pale Ale mal
1400 gram Cara-Crystal
230 gram Roasted barley
230 gram chokolade malt
680 gram Flaked barley

Humle:
112 gram East Kent Golding 5,5% alpha 90 min
112 gram East Kent Golding 5,5% alpha 5 min

Gær:
Fermentis S-04 (Bedst at anvende 2 pakker)

Mæsk:
67 grader i 90 min

OG: 1100
FG: 1030
IBU: 80
Alhokolprocent: 9,3 %

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

6 Comments

  1. Frank Lauritsen siger:

    Den skal da prøves igen

    • Hej Frank,
      Det er jo nu du skal til at brygge den, hvis den skal være god når det bliver koldt igen 🙂

  2. Frank_Lauritsen siger:

    Jo tænker på at køre 2 kog, 9 kg i 20 lyr speidel er vel for meget.

    • Hej Frank,
      Ja du får ikke mere end cirka 6 kg i den. Har selv leget med et lave 2 mæsk, altså hvor du tager og mæske en gang. Du laver ikke mash-out. Så mæske du med en ny gang malt, men hvor du anvender den første urt som “vand” – Gav en fantastisk kompleks øl 🙂

  3. Hej Frank
    Denne opskrift vil jeg så bruge, men der er lige et par kommetarer. Vi brygger i Åbne kar, og altid 40 liter så det er jo blot et spørgsmål om at doble opskriften op.
    men et spørgsmål?
    Hvis jeg starter med 10 kg Pale ale malt og tapper urten af inden jeg tilsætter de øvrige malttyper vil urten jo være langt under 67Grader! bør jeg så ikke opvarme den?
    Jeg vil for at hæve OG tilsætte 500g muscovadosukker, bør jeg gøre det under humle kogningen, eller før?

    • Hej Jens,

      Det er ikke det store problem at mæske bliver for kold. Forsøg at hold den mellem 65-68 grader. Hvis den går derunder, så varmt lidt på den, men pas på det ikke bliver for varmt

      Jo sukker er altid i humlekogningen.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

one + nine =