Ølbrygning med honning

i Nyttig info af

Der kan være forskellige årsager til, at det kan være en god idé , at tilsætte honning til din bryg. En af årsagerne kan være, at du ønsker at brygge en øl med en lettere krop, og her er honning fantastisk at anvende. En anden årsag kan være, at du ønsker at det færdige øl skal have duft og smag af honning.

Honning består af 95% gærbart sukker. Hvis du holder det op imod 65-75% som et klassisk mæsk indeholder af gærbart sukker. Det betyder også, at hvis du tilsætter honning, så gærer mere af sukkeret væk, og kroppen bliver på den måde lettere. Hvis man derimod gerne vil have smag og duft af honning, så skal du bruge lidt større mængder af det. Hvis dette er tilfældet, så anbefaler jeg, at du tilsætter 7,5 til 10% af den samlede sukker mængde fra honning. Hvis du tilsætter mere end det, så har øllet en tendens til at bevæge sig mere over i en mjød kategori. Det kan også være sjovt at lege med, men du får ikke den klassiske ølsmag frem i sådanne tilfælde.

Når man brygger med honning, så er man nød til at sikre sig, at den vildgær og andre bakterier i honning de bliver slået ihjel. På den anden side, så ønsker du ikke at koge det alt for længe, hvis du forsat gerne vil have noget af honning smag med i det færdig øl. Jeg anbefaler dig derfor, at du tilsætter det, når humlekogningen er færdig. Min erfaring er, at du får det bedste resultat, ved at rører honningen op med 50% meget varmt vand. På den måde, at bliver honningen mere flydende, og du har det ikke til at klistre i dit brygkedel. Fordelen ved at bruge denne metode er, at du får honningen varmebehandlet, uden du får det kogt alt for længe, og eftersom honningen ikke har været egentlig kogt, så får du også honning smag med over i det færdige øl. Den vand til tilsætter til honningen, den skal du huske at tage højde for, når du brygger, og tilsætter det mindre vand til malten.

 

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

one × five =