Biere de Garde

Biere de Garde

i Stilarter af

Glemt alt som druer – Biere de Garde er en øl

Navnet antyder næste, at Biere de Garde en en lageret ale type der er lidt i familie med en Saison.Biere de Garde stammer fra der nordlige Frankrig, nærmere bestemt i den del der er beliggende op til grænsen til Belgien. Den franske version er brygget udelukkende med bygmalt, hvor den version der bliver brygget i Belgien, naturligvis også er tilsat lidt sukker som det så ofte sker i Belgien.

Biere de Garde er en meget bred øltype. Traditionelt er den brygger med lav alkoholprocent en del af året, men den på andre årstider er brygget i en mere kraftfuld udgave. Det er ikke unormalt at se alkoholprocenten ligge mellem 2,5 -> 8 %. De kraftigste version af Biere de Garde har traditionelt været brygget i marts måned, hvorefter de er lageret henover sommeren, hvor de er drukket i efteråret og henover vinteren.

Biere de Garde og Saison minder meget om hinanden i stil. Der er dog ikke mælkesyre i en Biere de Garde, som der ofte kan være i den belgiske version Saison.

Hvad består en Bier de Garde af ?

Det er som tidligere sagt en meget bred stilart, der har været brygget rundt omkring på de mindre gårde. Den har traditionelt været brygget af lokale råvarer. Øllen er dog kendetegnet ved en kobber/lys brun farve. Humle bitterheden er medium. Malten træder tydeligt i karakter i den færdige øl.

Malt:

Der anvendes typisk pilsner malt som basis malt. Derudover tilsættes typisk 3 andre malttyper, for farve, fylde og sødme. De 3 malttyper er Munich, Aroma og mørk karamel malt.

Mæskning:

Mæskes typisk lidt lavere end et klassisk engelsk bryg. Typisk mæske der ved 63 grader og ved 67 grader. Derefter mash-out.

Humle:

Humlebitterheden er medium. Der anvendes typisk humle som Northern Brewer og Saaz.

Gær:

Der er den belgiske gær stammer der anvendes, som fx. Belgian Abbey

Opskrift

20 liter All-grain:

4300 gram Pilsner malt
1000 gram Munich malt
450 gram Aroma malt
140 gram Special B

20 gram Northern Brewer 8% 60 min
28 gram Spalt Select 20 min
14 gram Saaz 20 min.

Gær: fx 1214 Wyeast Abbey Ale ellers 1762,1388,3787 eller WLP500, WLP530

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

seventeen − 4 =