Er min FG for høj ?

i Nyttig info af

Et af de spørgsmål vi får mest fra vores læsere er, hvorfor deres FG er lavet for højt, eller højere end den der er opgivet den den opskrift de har fulgt. Vi har derfor besluttet at skrive lidt om, hvad man kan forvente at lave på i FG ud fra en given OG. Vi fortæller dig også, hvad der kan være årsagen til, at din FG ikke lander hvor du forventer det.

Hvis en øl lander med en højere FG end forventet, så vil den have en sødere eftersmag end den oprindelig ville have haft. Hvis den ligger alt for højt, så er der også risiko for at flaskerne springer, hvilket vi på ingen måde ønsker.

Hvad kan du forvente af FG

Der findes en tommelfinger regel for, hvad du kan forvente dig af FG. Den er lige ud af landevejen og lyder således:

Target FG = (1 – Ayeast) x OG

TargetFG er den FG du kan forvente at nå ned på. Både OG og TargetFG er angivet således. Hvis du har en OG på fx. 1050, så skal du trække 1000 fra, så du blot bruger tallet 50. Det omvendte gør sig så gældende med targetFG. Her skal du blot ligge 1000 til i stedet for. Ayeast er gærens attenuation værdi. Denne værdi bliver opgivet fra både Wyeast og Whitelabs, og er at finde på deres hjemmesider. Tallet ligger på mellem 0 og 1. Hvis gæren er opgivet til en attenuation value til 81 %, så er den værdi du skal bruge 0,81. Der er ved de fleste gærtyper angivet en til og fra værdi for attenuation værdien. Brug et tal midt i området til din beregning.

Du skal dog være opmærksom på, at attenuation værdien er betinget af, at du anvender den rette mængde gær (læs vores artikel om det her på siden). Hvis du ikke tilsætter nok gær, så kan du ikke forvente, at din FG vil ramme så lavt som du får beregnet ved hjælp af ovenstående formel. En anden faktor der kan påvirke din FG er indholder af næringsstoffer til gæren. Hvis du brygger kun på malt, så har du i de fleste tilfælde nok naturlige næringsstoffer til gæren. Hvis du har tilsat store mængder af andre ingredienser til dit bryg, så kan det være en god idé, at tilsætte gærnæring til din øl.

Hvordan kan du påvirke din FG ?

Der er to faktorer du kan pille lidt med, for at påvirke din FG – Det er vand forholdet til malt (Altså hvor tyk din mæsk er), den anden faktor er mæske temperaturen. Hvis du laver en tyk mæsk, og mæske i den lave ende af temperatur skalen (64-67 grader), så vil du få mere gærbart sukker, og dermed en lavere FG i den færdige øl. En anden ting der kan give en højere FG end du forventer er karamelmalten. Hvis du tilsætter større mængder af det i din øl, så vil du få en højere FG, end hvis din øl udelukkende bestod af basismalt.  Hvis du laver indenfor 20% af det beregnede resultat ved ovenstående formel, så skal du dog ikke bekymre dig. Hvis også på, at du skal lade din øl gære helt færdig, for inden den er helt færdiggæret, er der ingen grund til at tænke over dig FG.

Hvornår kan du hælder på flasker ?

Jeg får tit spørgsmål om, hvornår det er sikkert at hælde øllet på flasker. Det korte svar er naturligvis, når det er færdig med at gære, men hvornår er det færdig. Når gæringen går i stå, så lad det stå et par dage mere. Tag derefter en måling med dit hydrometer. Hvis den ligger lige omkring det du forventer, eller har beregnet med ovenstående formel, så kan du med ro i sindet hælde dit øl på flasker.

Hvis du ikke er typisk der vil bliver tid på ovenstående beregninger, så plejer jeg altid at bruge den tommelfinger regel der hedder. Hvis øllet har en FG på under 1020, og lagt stabil der i nogle dage, så kan du godt hælder dit øl på flasker.

 

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

fourteen − 12 =