Dobbeltbock

i Stilarter af

En dobbeltbock er som navnet måske antyder, en stærkere version af den klassiske tyske undergæret bock.

Når man brygger øl selv, så har man altid den fritid, at man kan selv navngiver det øl man brygger. Der er dog en tradition omkring dobbeltbock som du skal være opmærksom på. Der er nemlig en tradition for, at ølnavnet altid skal afsluttes med et TOR. Det er en gammel tradition som stammer fra den gamle tyske munkeorden kaldet Paulander. Navnet får måske dine tanker til at tænke på en klassisk kommerciel tysk bock og ja det er der navnet stammer fra :-). Disse Paulander munke bryggere traditionelt en særlig dobbelt bock til at hjælpe dem med at komme igennem fasteperioden. I denne periode måtte de ikke indtage fast føde. Det betyd så også, at der måtte indtages øl – Der er faktisk ikke nogen helt dårlig ordning, når man tænker på det.

Historisk har dobbeltbock altid være rig på alkohol og sødlig. Den kaldes også i folkemunde for flydende brød. Idag brygges dobbelt bock med en alkohol procent på mellem 7-12 procent. Farvemæssigt ligger vi fra mørk gylden til mærk brun. Smagen er rig på maltkarakter, men ristede noter med tydelig tilstedeværelse af alkohol.

Opskrift på Dobbeltbock

Opskrift til 20 liter:

OG: 1075
FG: 1018
IBU: 25
Alkoholprocent: 7,8%

Ingredienser:
5,3 kg pilsner malt
2,0 kg. Munich malt
71 gram Chokolade malt
57 gram Dehusked chokolade malt

Humle:
28 gram Hallertau Perle 8% (60 min)
14 gram Hallertau tradition (0 min)

Gær: Wyeast 2206 Bavarian Yeast eller Saflager W34/70

Fremgangsmåde:
Denne opskrift er baseret på en klassisk et step mæsk. Det betyder at du mæsker ved 68 grader i 60 min. Når tiden er gået, s hæver du temperaturen til 78 grader i 5 min. Herefter sier du det, så du stå tilbage med urt. Husk at du skal overhælde malten med 78 grader varmt vand, for at vaske så meget sukker som muligt ud af malten.

Din totale kogetid er 90 min. Det betyder, at når der er gået 30 min, så tilsætte du den første mængde humle. Så koger du videre i 60 min, hvorefter du tilsætter den sidste humle tilsætning. Herfra fisker du humlen op, og får det nedkølet så hurtigt som muligt. Dette gøres bedst med en chiller eller modstrømskøler. Du nødkøler det til omkring 20 grader. Tilsæt derefter gæren i din rengjorte gærspand. Lad øllet stå ved omkring 20 grader indtil næste morgen, hvor du stiller den ved 8-12 grader. Dette er den helt perfekte gæringstemperatur.

Når den er gæret færdig, så omstikker du til en nu rengjort gærspand. Her lader du øllet stå ved sammen temperatur i et par dage. Hvis du har mulighed for det derefter, så stil det så tæt på frysepunktet som muligt, for på den måde klarer øllet bedst muligt.

Herefter hældes det på flasker – Du skal helst lade øllet stå mindst 5 uger, og det bliver meget bedre af at stå længere end det.

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

13 + 2 =