American Stout

American Stout

i Stilarter af

Mørk og fed !

Jeg kan rigtig godt lide den meget ristede smag man finder i en American Stout. Hvis vi kigger på de stilarter der ligger bag en American Stout, så er det et must, at øllen er rig på de brændte og ristede aromaer, rig på chokolade smag. Den eneste stilart der har en mere ristet aroma og smag er en Russian Imperial stout. Det faktum at en American Stout er rig på brændt smag, er også årsagen til, at øllet typisk er mørk brun eller sort i farven.

Balancen i øllen er typisk bitter, men man kan også forvente at en lidt til medium malt sødme i øllet. Sødme hjælper man at skabe balancen med ristet bitterhed og humle. Fylden i en American Stout er medium til høj. Det er dog lidt en balance, for øllen forventes også ikke er være for fyldig. Det forventes nogle estere, men generelt en meget ren gær profil forventes i kategorien. Det er ikke unormalt med sene humletilsætninger, så de er ofte rige på aroma humle. Det er typisk nogle af de amerikanske citrus humlesorter der anvendes. Når det kommer til alkohol, så beskriver stilarten 5-7% alkohol. Det er dog ikke længere unormalt at alkoholprocenten blæser forbi de 7%

Malt

Når det kommer til valg af malt, så er der fleksible muligheder. Basismalten er typisk Europæiske malt, dog med undtagelse af engelske malttyper, der ikke passer godt til en American Stout. Den karakteristiske American Stout smag stammer fra malten. Det er interessant at lege med sammensætningen af mørke karamel malte og ristet malt, for på den måde at ændre smagsindtrykket af den færdige øl. Du kommer naturligvis ikke udenom ristet malt, og her er det typisk Roasted Barley, Black malt og chokolade malt der er medvirkende. Det er typisk passende, hvis den ristede malt udgør omkring 10% af den samlede maltmængde. Af den ristede malt, udgør chokolade malt typisk omkring 50% og 50% fordelt på de mørkere typer.

Karamel malt – Udvalget er stort. Typisk er det passende hvis karamel malt udgør 5-10% af malten. Det er typisk Cara-Crystal og mørkere typer der anvendes.

Humle

Det er typisk amerikanske humle sorter der findes anvendelse. Der er normalt at nogle af humle tilsættes sent i kogetiden. Cascade, Centennial, Colombus er klassiske sorter i en American Stout. Der forventes en medium til høj humle bitterhed.

Mæskning

En All-grain brygger anvender typisk en single infusion mæskning i temperaturområdet 64-68 grader. Hvis du anvender en gær der er kendetegnet ved at kunne gære langt ned, så anbefales det er mæske i den nedre del af temperatur intervallet.

Gær

Der forventes et lavt niveau af estere i en American Stout. Det er typisk de amerikanske gærtyper der finder anvendelse som WLP001 California Ale, Wyeast 1056 American Ale. I en American Stout er det vigtigt at få iltet urten nok, så du får en hurtig og ren gæring. Gæringstemperatur 18-21 grader.

Opskrift 20 liter

Malt:
3850 gram Pale Ale
1200 gram Munich malt
300 gram Crystal malt
200 gram Chokolade malt
200 gram Roasted Barley

Humle:
35 gram Colombus 60 min
50 gram Cascade 10 min
50 gram Mosaik (Dry hop)

Mæskning:

65-68 grader i 60 min
75 grader i 5 min.

Du kan købe ovenstående som en All-grain opskrift her

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

seven − 1 =