Cream Ale

Cream Ale – En ægte tørst slukker

i Stilarter af

Jeg tror de fleste der kender mig ved, at jeg næsten kan lide alle salgs øl. Hvilken øl stilart jeg foretrækker, det er lidt afhængig af hvilket humør jeg er i, om det er varmt eller koldt, eller solen skinner eller der regner en hel dag. Der er altid en øl der passer ind, og sådan er det naturligvis også med en Cream Ale. Hvilken situration passer en Cream Ale så ind ?

Jeg kunne være tilbøjelig til at sige, at en Cream Ale er en ægte tørst slukker. Der er den type øl med deler med naboen over hækken, når græsset er slået og børnene leger i haven. Sådan en ægte forholdsvis let drikke øl.

En Cream Ale skal altid være let drikkelig. Der forventes en alkoholprocent på 4,2-5,6%. Farven forventes at være lys og gylden i farven. Der forventes en klar øl. Både humle bitterhed og aroma er holdt på et lavt niveau, så det ikke tager fokus fra malten. Der anvendes typisk pilsner malt som basis malt, og der tilsættes typisk også ris eller majs til øllet. Der anvendes typisk ikke special malt til en ægte Cream Ale. 20-30 % af sukkeret kommer typisk fra ikke maltet produkter. Det er typisk ris eller majs der anvendes.

En Cream ale skal have en let til medium fylde, og der sigtes typisk efter en mæske temperatur på 65 grader i 60 min, hvilket giver mindre svær forgærbart sukker, hvorfor det meste sukker omdannes til alkohol, og derved holder fylden i øllet nede.

Humle

Humle niveau både når det kommer til bitter og aroma humle, holdes på et lavt niveau, så her er det malt smagen der må lov til at skinne igennem. Næsten alle humle sorter kan bruges. Når du vælger din humle, så går dog efter en humle der ikke fylder for meget i smagen, så humle ikke tager magten i din Cream Ale. Der anvendes typisk kun bitter humle, så glem din aroma humle, og hvis du endelig tilsætter det, så hold det på et meget lavt niveau.

Gæring

I sin sammensætning kan en Cream Ale godt minde lidt om en lager. Der er flere forskelle, og dette er som ordet ale antyder, en overæret øl. Der dannes altid estere når du overgære en øl, men det er vigtigt at holde det på et lavt niveau. Lidt som en mellemting mellem en pilsner og en almindelige ale. De fleste amerikanske typer af overgær vil gå an til denne øl. Jeg kan selv godt lide at bruge en Wyeast 1056 eller WLP001 California ale.

Opskrift

Hvis du kunne tænke dig at prøve kræfter med, så kan jeg anbefale nedenstående opskrift

20 Liter Cream Ale – All-grain

OG: 1050
FG: 1009
Alkoholprocent: 5,4%
IBU: 18

Malt:
4000 gram pilsner malt
800 gram Flaked Rice

Humle:
24 gram Libery 4% 60 min
12 gram Libery 4% 1 min

Gær: Wyeast 1056 American Ale, eller US-05 Fermentis.

Mæskeprogram:
65 grader i 60 min
78 grader i 5 min

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

16 − three =