Dortmund Export er en overset stilart blandt ølbryggere. Stilarten stammer fra det 19 århundrede og opstod i Ruhr distriktet i Tyskland. For at kunne forstå denne stilart, er vi dog nød til først at forstå det område hvor stilarten opstod.
Ruhr distriktet har siden din industrielle revolution og indtil 1980erne, været kraft punktet i Tyskland. Ruhr distriktet er placeret mellem Duisburg der er den største havn inde i landet i Europa og placeret i den vestlige ende af Ruhr distriktet. Til den østlige siden findes den største by, nemlig Dortmund. Imellem disse byer, findes et havn af mindre byer, der er placeret side om side. I området findes en lang række af kulminer, hvilket gjorde området velhavende. Ruhr distriktet er selve ryg graden af den tyske stålindustri. Det var Ruhr distriktet der fik Tyskland til at ligge krigen bag dem, og i 1950-60 erne kørte stål industrien på højt. Da produktionen var højeste, der kunne indbyggere ikke engang lade det vasketøj hænge til tørre ude natten over, for så ville det være beskidt dagen efter, så beskidt var luften i området.
Det komme måske ikke bag på nogen, at Dortmond export opstod i dette område. Det er en kraftig og stærk øl, præcis som de lokale kul og stålarbejdere. Efter en hård dag i minerne, der var der brug for en god kraft øl. Bitterheden i øllet var ikke kraftig, og oprindelige var IBU i en Dortmond Export kun omkring 25 EBU. Dette er at sammenligne med en Munich helles der på daværende tidspunk lå på omkring 20 IBU. Alkoholprocenten lå omkring de 5,5 %. Mna kunne godt have en fornemmelse af, at Dortmund Export var en øl fremstillet til export. Det er det i en forstand også, men ikke til andre lande. Export at tænkt om “udover bygrænsen”, og det var netop sådan øllet opstod. Man bryggede det lidt kraftigere end normal lager øl, så det bedre kunne holde, til at blive eksporteret udover bygrænsen.
Hvis du aldrig har smagt en rigtig Dortmund Export, så kan det været svært at forstille sig hvad det er. Hvis du har lyst til selv at kaste dig ud i denne ølstil, så skal du være opmærksom på, at øllet brygges med ekstrem hårdt vand, som også man kender det fra Burton-on-Tent i England. Niveauet af calcium og sulfat. Dette betyder, at humle karakteren i øl bliver meget mere markant, og den er markant mere bitter en fx. en Bohemian pilsner, selvom IBU tallet på en Bohemian pilsner er højere.
Der findes mange forskellige opskrifter på Dortmund Export – Jeg holder dig meget af at brygge nedenstående
Opskrift på Dortmund Export 20 liter
3800 gram Pilsner malt
800 gram Munich malt
630 gram Cara-Pils
Humle:
45 gram Tettnanger 4,3 % (60 min)
14 gram Perle 7,1 % (15 min)
37 gram Perle (5 min)
Gær: Wyeast 2042 Danisg Lager eller WLP885 Zurich Lager
Husk Moss – Husk at tilsætte 15 gram Irish Moss 15 min før kogetid at færdig