Rist dit eget malt

i Nyttig info af

Noget af det som gør ølbrygning spændende er, at man har mulighed for at sætte sit eget præg på den øl man fremstiller. Hvis du selv rister dit malt, så har du mulighed for at ligge en ekstra dimension på det hele. Det eneste du behøver er faktisk basismalt, så er du i gang.

Når det kommer til ristet malt, så er det faktisk så enkelt, at du blot tager din basismalt og spreder ud på en bageplade i ovnen med den, og så er du i gang. Du skal så blot lejlighedsvis røre lidt rundt i det, så det ikke brænder på. Det kræver dog lidt øvelse at få et helt på processen, så ristningen bliver den helt rigtige, som du har forestillet dig. Det kan være en rigtig god idé, at sætte dig lidt ind i Millard effekten. Det er kort fortalt en kemisk reaktion der sker, når malten opvarmes. Det er en reaktion imellem sukker og aminosyrer. Resultatet af Millard effekten er duft og smag til det pågældende produkt.

Hvor længe skal du riste ?

Det kan svinge lidt alt efter hvilken ovn du har, så nedenstående tider og temperaturer skal du tilpasse, til det setup du har. Jeg har haft god succes med følgende:

Gylden: 150 grader i 30 min
Amber: 150 grader i 50 min
Brown: 150 grader i 70 min
Chokolade: 200 grader i 50 min
Black: 230 grader i 50 min.

Uanset hvilken malt du laver, så er det vigtigt at ud sørger for at vende malten med mellemrum, så du får en så ensfarvet ristning som muligt. Husk også på at bruge din næste. En god rettesnor er at dufte dig frem til, hvornår malten er nok. Det kan her være en rigtig god idé, at prøve at åbne en af kernerne, for på den måde at se farven under skallen, men også at dufte til malten. Når du vurderer malten er færdig, så tag det ud af ovnen, og få det væk fra den varme bageplade, da malten ellers vil forsætte ristningen. Lad malten læg gerne et par uger, så de uønskede smags komponenter fosvinder. Hvis du bruger malten med det sammen, så kan den godt være bitter og ubehagelig.

Hvordan laver du karamel malt ?

Ovenstående beskrivelse er gældende for ristet malt. Når det kommer til karamel malt, så er processen lidt anderledes. Det første du skal gøre er, at du kommer basismalten i en skål, og hælder vand på. Det lader du stå 2-3 timer. Tag derefter malten op af vandet, og kom malten i en fad eller lignende og lad det ligge i et cirka 5 cm lag. Dæk derefter fadet og stil det i ovnen ved cirka 80 grader i 90 min. Rør rundt lejlighedsvis. Hæld derefter malten i 3 fade, så det ligger i en højde på cirka 2-2,5 cm. Stil det i ovnen igen ved 120 grader i 2 timer.

Du kan nu følge vejledningen til ristningen, hvis du ønsker mere farve i malten. Du skal du passe lidt på nu, for i processen har du fået dannet sukker, derfor er det ikke muligt at komme højt op i temperatur i oven, uden det vil ose helt vildt. Hvis du ønsker at fremstille karamel malt med en høj EBC, så kræver det en form for rister.

Rigtig god fornøjelse med fremstillingen af eget special malt. Det er rigtig sjov og spændende at lege med

 

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

four × one =