Få en stabil gæringstemperatur

i Nyttig info af

stabil gæringstemperaturVi har typisk ikke voldsamme problemer med varme i mange måneder om året. Når det så endelig ske, så kan det være svært at styre ens gæringstemperatur, når man nu ikke er vandt til at have det problem. Det er dog nogle gode råd du kan følge, for at opnå en meget mere stabil gæringstemperatur.

Det første du skal gøre er, at du vælge en øl der har nogenlunde den gæringstemperatur det naturligt er. Det vil i sommer perioden siger overgæret øl, og hvis det er rigtig varmt, så kan du med fordel få brygget din juleøl i belgisk udgave, eller hvedeøl. Det er de øl vores erfaring siger, har det klart bedst, når temperatuen er høj i Danmark.

Når det så er sagt, så vil du typisk opleve det, at det om dagen fx. er 25 grader, og om natten sådan en 10-14 grader. Det er en ret høj forskel. Hvis du gære standard størrelse 20-25 liter, så svinger temperatuen ikke lige så hurtigt, men der kan ret opstå hvad vi kan kalde en yo-yo effekt. Det kan stresse gæren, og gøre at gæren danner nogle uønskede smagsnuancer. En let måde at undgå dette problem er, at du tager den store murerbalje, som du sætter din gærspand ned i. Du fylder så vand i murerbaljen. Vandet skal mindst går så højt om, som øllet står indvendigt. På den måde så er omgivelserne omkring gærspanden, den temperatur der er i vandet. Vandet svinger mange langsommere, end temperaturen i luften gør det. Det er en let måde at få styr på temperaturen. Hvis det så i en periode er for varmt, så kan du have forbedret dig ved at hælde vand i nogle tomme mælke kartoner,  som du har til at ligge i fryseren. Hvis vandet så er for varmt, og så kan du komme nogle af dem ned i vandet, for at afkøle vandet.

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

two + 2 =