Hefeweizen

Hefeweizen – Enten eller…

i Stilarter af

Hefeweizen eller tysk hvedeøl er en kategori som du enten elsker eller hader. Hefeweizen er en utrolig let drikkelig øl, men alligevel er der desværre mange som ikke bryder som om disse øl. Jeg tror det hænger sammen med, at de har smagt nogle uheldige eksempler på weizen, og derfor har de allerede taget stilling inden de smager.

Gennem tiden har mange bryggere tilbudt mig en smagsprøve af deres øl. Jeg var ikke speciel glad når en brygger kom med en weizen. Jeg ved af erfaring, at der bliver brygget rigtig mange dårlige weizen af danske brygger. Det vil jeg gerne slå et slag for vi laver om på.

Når det kommer til en opskrift på en weizen, så kan det faktisk ikke være ret meget mere enkelt. Reglen er, at mindst 50% af malten skal være hvede. Praktisk er det typisk 50-60% hvede. Resten af malten er typisk pilsner malt. Gæren skal være en gær der bidrager med banan og nellike noter. Humlen er holdt på et meget lavt niveau- Første gang man brygger en hvede tænker man ofte, at man har regnet forkert på humlen. Der er utrolig lidt i, i forhold til andre øltyper.

Udseende

En hefe weizen skal være lys til gylden gul. Den skal være uklar (Der findes dog også en klar version), et stort holdbart skum på øllet, og godt med CO2.

En fejl der typisk bliver begået af en håndbrygger er, at der er alt for meget banan og nellike note i øllet. Hvis man læser en stilartsbeskrivelse, så står der godt nok, at banan og nellikke noterne kan være kraftige. Det skal dog ikke misforstås, så man brygger banan og nellikke bomber 🙂 Det er vigtigt at man brygger en øl i balance, og disse smagsnoter ikke bliver alt dominerende.

Malten

De første gange man brygger weizen, så kan det svære svært at begrænse sig når det kommer til malt. Man vil gerne have alle mulige forskellige malttyper i man godt kan lide. Når det kommer til weizen, så er less more. Hold det så enkelt som muligt. 50-70% hvede, 30-50 % pilsner og 0-5% dextrin malt – Det er alt hvad det kræver for at lave en god hefe weizen.

Mæskning

Historisk så ville man fremstille en hefe weizen ved hjælp af decoction. Det er noget man skal gøre op med sig selv om man ønsker at gøre. Det er helt sikkert en god idé at brygge med den samme opskrift to gange. En gang hvor man bruger decoction og en gang hvor man anvender et trin mæske program. På den måde så kan man selv smage forskellen. Hvis du bruger et trin mæskeprogram fordi du ikke ønsker at bruge tiden på et decoction bryg, så lad det lange mæske trin være ved 66-68 grader.

Humle

Traditionelt anvendes der tyske humlesorter til en hefeweizen. Der findes også amerikanske versioner, men er du på en klassisk tysk hefe-weizen, så er det tysk humle du skal have fundet på hylden. Det kunne være hallertau, Tettnanger, perle etc. Sigt efter en IBU på omkring 10 – Ja det er lavt men hører en hefeweizen til.

Gær

En af de øl hvor jeg synes man vinder meget ved at bruge en flydende gær, det er en weizen. Jeg synes ikke tørgær giver den helt rigtige hvede øls smag. Jeg kan selv best lidt Wyeast 3068 Weihenstephan eller en WLP300 HefeWeizen.

Gæringstemperatur

Jeg var selv på et tidspunkt overbevist om, at jo højere gæringstemp jo bedre smag ville jeg får. Den overbevisning er jeg dog ikke længere af. Der er meget delte meninger omkring hvilken temperatur en weizen skal gære ved. Jeg synes personligt at 17 grader er den perfekte temperatur for mig. Leg lidt med gæringstemperaturen, for du få meget forskellige resultat, om du gærer ved 17 eller 21 grader. Prøv begge dele, for en del af det at være hjemmebrygger er, at man kan dreje på forskellige håndtag, og på den måde finde den perfekte øl i ens egen smag.

Opskrift på en Hefe-weizen

Opskrift til 20 liter

Malt:
2000 gram pilsner
2200 gram hvede malt

humle:
25 gram Lubelski

Mæskeprogram:

40 grader i 10 min
52 grader i 20 min
66 grader i 60 min
78 grader i 5 min

Gær: Efter eget valg, fx. 3068 Weihenstephan. Prøv dig dog lidt frem, og vælg den du bedst kan lide.

Du kan købe ovenstående opskrift som et all-grain kit her

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

5 × two =