Tysk pilsner – Ikke så let endda…

i Stilarter af

Der er måske mange der ikke synes en tysk pilsner at det mest spændende at brygge, men der er faktisk en stilart du skulle prøve at kaste dig ud i. Det er faktisk heller ikke så let som du tror.

Hvis man sidder og kigger på opskrifter på en tysk pilsner, så ser det faktisk ret let ud, men det er faktisk en stilart, som er en svær nød at knække. Det er ikke så let som opskriften måske lyder. Så giv dig selv en udfordring, så går det op for dig, at det faktisk ikke er så let.

Den største udfordring ved at brygge en tysk pilsner er, at opnå den tørre smag som denne stilart er kendt for. Den skal være tør og sprød. Farven på en tysk pilsner at typisk lysere end de kender det fra de andre pilsner kategorier. Det færdige resultat skal være tør og meget ren i smagen. Estere skal ikke være tilstede i en tysk pilsner.

Malten

Det kan ikke anbefales at anvende anden basis malt end pilsner malt i en tysk pilsner. Der kan også tilsættes at cara-pils, men andelen let fx. 0-10 % af den samlede maltmængde.

Mæske program

Traditionelt har decoction mæskning været anvende. I dag hvor malten er af høj kvalitet, der rammer man dog kommercielle eksempler bedst ved blot at anvende et trinsmæskning. Hvis du har muligheden for det, så kan det dog anbefales at lave et lille mæsketrin på 68-70 grader. Det behøver ikke være længere end 10 min. Et mæske program jeg kan anbefale kunne være:

Mæskeprogram tysk pilsner

64-66 grader i 60 min.
70 grader i 10 min.
78 grader i 5 min.

Humle

Det er oplagt at anvende god tysk humle til en tysk pilsner. Hvis du ønsker at ramme nogle af de store kommercielle øl, så kan du godt regne med, at tysk øl langt hen af vejen anvender tysk humle. Jeg kan klart anvende at anvender Hallertau humle. Der er flere forskellige af disse, så prøv dig lidt frem for at se, hvad du bedst kan lide af dem. Humle bitterhed og aroma kan være fra lav til høj. Dog ikke lige så høj som fx. IPA.

Balancen mellem malt og humle, så altid i en tysk pilsner være lidt til den bitre side. En god tommelfingerregel er et forhold mellem OG og IBU på omkring 0,7-0,8. Det udregnes ved hjælp af OG. Hvis din OG fx. er 1050, og din IBU hedder 40, så regner du det sådan (40/50) = 0,8.

Gæren

Du kan gøre en tysk pilsner med langt de fleste typer af undergær. Det er altid smag og behag, men jeg holder selv meget af at bruge Wyeast 2124 Bohemian Lager. Prøv dig de forskellige gær typer.

Gæring:

Gæringstemperatur er vigtigt. Jeg køler mit øl ned til cirka 7 grader, hvorefter jeg tilsætter gæren. Jeg lader herefter temperaturen stige langsom over 36 grader til 10 grader. I slutningen af gæringen kan du med fordel lave en diacetyl pause. Dette gøres ved at hæve temperaturen til 18-20 grader i et par dage.

Hvordan ved du hvornår gæringen af ved at være afsluttet ?

Ja godt spørgsmål. Hvis du holder øje med gæringen, så kan de se farmen aftager på et tidspunkt. Det kan være et godt tidspunk at lave en diacetyl pause.

Lagering

Tysk pilsner er en øltype der nyder at lagre koldt i en periode før til hælder på flasker. Når diacetyl pausen er over, så køl dit gær ned langt som et par dage til omkring 4 grader. Lad det stå mindst et par uger inden du hælder på flasker. Det bør give dig en klar øl, som man forventer af en tysk pilsner.

Opskrift tysk pilsner

20 liter

Malt:
4400 gram Tysk pilsner malt
200 gram Cara-pils

Humle:
24 gram Hallertau Perle 8% i 60 min
12 gram Hallertau Perle 8 % i 15 min
12 gram Hallertau Perle i 1 min.

Gær:
Wyeast 2124 Bohemien Lager eller WLP830 German Lager

Mæskning:
64 grader i 90 min (den lave mæske temperatur tager længere tid)
70 grader i 10 min
78 grader i 5 min.

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

10 − eight =