Tør- eller flydende gær ?

i Nybegynder af

Hvis du er helt ny brygger, så kan det være svært at finde ud af, hvilken type af gær man skal bruge. Når folk er het nye, så plejer jeg derfor at sige “Gær er gær”. Nu sidder der sikkert allerede nogle erfarne bryggere og tænker “Det sagde han bare ikke !”.

Som helt ny brygger, at der rigtig mange ting man skal have styr på. Jeg synes derfor det er vigtigt at få styr på processen i ølbrygningen. Det er også vigtigt det smager godt, men hvis du sørger for at have styrt på procesen og følger en opskrift, så kommer det typisk også til at smage godt. Når du har styr på hvordan man gør, så kan du begynde at lege med fx. gær

Gær kommer i to forskellige måder, nemlig tør- og flydende gær.

Tørgær til ølbrygning

Hvis er har prøvet at bage, så har du sikkert også prøvet nogle små breve at tørret gær, som anvendes i stedet for den typiske blok gær. Tørgær til ølbrygning kommer på den samme måde. Det er dog vigtigt at sige, at det ikke er den samme type gær, så lad være med at vælge tørgær til brød.

Jeg synes klart at du som ny brygger skal bruge tørgær. Det er langt lettere at bruge, og man er mere sikker på, at alt går godt. Der er lidt forskellig opfattelse af, om man skal lave en gær starter, eller det ikke er nødvendigt. Producenter foreskriver, at man rører det om i kogt lunken vand cirka 15 min før man skal bruge det. Dette skulle medvirker at gæren kommer meget bedre i gang, og der ikke dør så mange gærceller undervejs. Jeg må blank erkende, at jeg aldrig har lavet en gær starter på en tørgær. Jeg har altid blot drysset indeholdet af en tørgær ned i gærspanden. Jeg har aldrig haft problemer med det. Hvis du på et tidspunk får problemer med en gæring der ikke helt kommer igang, eller gæren stopper før øllet er gæret færdig, så overvej at lave en gær starter på det, for at få et bedre gær forløb

Flydende gær

Fortalerne for flydende gær, kommer typisk fra folk der forsøger at ramme en helt speciel øl stil. Det kan være folk der gerne vil ramme en af de belgiske trappist øl. Udvalget af flydende gær er langt større end udvalget af tørgær. Du har derfor mange flere muligheder når det kommer til den flydende gær. Der er endda nogle gær stammer der kommer fra et specielt bryggeri. Du kan derfor med den rigtigt flydende gær, ramme den helt rigtige smag. Det kræver dog du har styr på det helt basale indenfor ølbrygning.

Når du anvender flydende gær, så tilråder jeg ALTID at lave en gærstarter. I en pakke med flydende gær, findes der ikke så mange gærceller som der gør i tørgær. Du skal også være opmærksom på, hvor gammel den gær du køber er. Jeg kan derfor varmt anbefale, at du handler i en shop hvor du enten fysisk kommer i butikken, eller handler en en webshop, hvor du får oplyst hvor længe gæren kan holde sig. Det kan du fx. hos https://box2brew.dk/gaer.

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

one × 1 =