Der er mange gode oplevelser med at dyrke dit eget humle, og den fornemmelse det giver, når man ser humle skyde i vejret om foråret, den kan ikke beskrives for dem som endnu ikke har prøvet at dyrke det selv. Jeg vil derfor gerne opfordre alle til at prøve at dyrke deres eget humle.
Det er dog en udfordring ved at bruge den hjemmedyrkede humle, og det er alpha syre indholder eller sagt på dansk – Hvor meget bitterhed er der i den humle du selv har dyrket. Udfordringen er der ikke, hvis du blot bruger humlen som smags eller aromahumle. Ved de sidste humletilsætninger der koges der ikke særlig meget bitterhed ud af humle, så her kan man godt leve med, at man ikke ved hvor meget bitterhed der findes i humlen. Det er dog lidt en anden udfordring når der kommer til bitter humle. Når man køber humle i butikkerne, så står der altid alphasyre indhold på pakken, og derfor ved man, hvor meget bitterhed der var, på det tidspunkt hvor humlen blev pakket hos grossisten. Hvor meget der er tabt siden, det afhænger af, hvordan den har været opbevaret siden.
En måde som mange løser udfordring er, at de udelukkende anvender humle og smags og aroma humle. Der er her du får smagen med af humle, og der er her de fleste gerne vil bruge den. Hvis du har så meget humle, at du også gerne vil bruge den som bitterhumle, eller du ønsker at brygge en øl udelukkende med din egen humle, så findes der et par metoder du kan bruge.
1. Den første metode mange anvender er, at lave en kop te af humle. Hvis du tager fx. 2 gram af en humle du har købt til dig, og derfor kender alphasyre, så tager du 2 gram af din egen humle. Du hælder præcis samme mængde kogende vand på humlen. Du lader det herefter stå i koppen i 1 time. Herefter sier du humle fra, og nedkøler det. Nu smager du på de to forskellige kopper humle te. Du kan sandsynligvis godt fornemme at der er forskel på bitterheden. Nu er kunsten så, at fornemme om det fx. er 50% eller måske 100% mere bitterhed i den ene frem for den anden kop. Det kan godt være svært, men når du har prøvet det nogle gange, så kan man blive ganske god til at fornemme det.
2. Der findes også en anden metode. Hvis du koger en liter vand, og tilsætter almindeligt hvidt sukker, indtil du opnår en OG på 1020. Herefter hælder du det over humle i 2 forskellige kopper. Den sukker du tilsætter, den går at din te bliver mere blød, og det kan derfor være lettere at fornemme dig frem. En OG på cirka 1020, er netop valgt, fordi det nogenlunde svarer til den restsødme du finder i færdigt øl.