I dag når man snakker med andre bryggere, og måske står og smager en øl og diskuterer hvad den indeholder, så falder snakken som regel på humlen. Hvad er det for en humle der er brugt, er der tilsat meget aroma og smags humle. Hvor meget bitterhed indeholder den. Hvis man har tiden til det, så kan snakken om komme ind på, hvilke gær der måske er brugt, og lidt omkring malt. Jeg synes der er alt for stor fokus på humlen !
Det man som regel ikke snakker så meget om, det er malten – Så derfor tilbage til det første spørgsmål – Er malten lige meget ?
Hvis du går i tur rundt i din lokale brygforretning, så finder du mange humlepakker, hvor der på hver enkelt står påtrykt, hvilken humle sort der er i den pågældende pakke. Når du så kommer til malten, så står der fx. påtrykt at det er pilsner – eller Pale ale malt. Pilsner eller Pale Ale betegnelsen siger intet om hvilket bygsort der er brugt i den pågældende pose. Pilsner- eller pale ale malt er udelukkende en betegnelse for, hvordan det er behandlet på det malteri det har været igennem. Der findes enkelte undtagelser, og af dem kan nævnes Maris Otter eller Golden Promise. De sidste to er byg sorter, men hvad er resten af det der bliver solgt ? Ja det korte svar er, at det ikke er noget du får oplyst. Du kan være heldig, at de måske ved det hos brygforretningen, men det kræver sandsynligvis, at de dykker ned i de analyser de har fået med malten. Der er dog langt fra alle malterier der vælger at skrive denne oplysning på analyserne.
Er maltsorten lige meget ?
Det korte svar er nej. Det lidt længere er, at der faktisk er tor forskel på de forskellige byg sorter. Jeg har valgt at undersøge sagen, fordi jeg gerne vil vide hvilken betydning, de forskellige bygsorter egentlig har. Jeg har derfor brygget en helt enkelt Pale Ale, bestående udelukkende af Pale Ale malt, men hvor den er fremstillet af 4 forskellige byg sorter. Jeg udvalgte Maris Otter, Golden Promis, Irene og Planet. De 2 første er engelske sorter, og de 3 andre er sorter der er dyrket på det europæiske fastland, og i dette tilfælde Danmark.
Mine erfaringer er som følger:
De engelske bygsorter, de giver en lidt nøddeagtig bund i det færdige øl. Golden Promis efterlader en let smag af korn i det færdige øl.
Planet – Dette bliver ikke min favorit sort. Jeg synes den er kedeligt, og den efterlader ikke særlig meget malt smag i det færdige øl.
Irene – Denne byg sort giver dog en fantastisk smag i det færdige øl, og giver en mere fed malt smag i det færdige øl. Det er absolut ikke sidste gang jeg brygger med denne sort, for jeg kunne finde mange øltyper hvor den vil passe helt fantastisk. Det kunne fx. være en IPA, hvor den maltsødme kunne give et godt modspil til humle.
Ovenstående er blot et lille forsøg jeg har lavet for egen fornøjelse, netop for at finde ud af, om det kunne være sjovt at lege videre med de forskellige byg sorter. Det er absolut noget jeg vil arbejde videre med. En ting er bygsorten, en anden ting er også hvor den bliver dyrket. Det er nok ikke uden grund, at man indenfor vin går rigtig meget op i området, hvor de pågældende druer bliver dyrket. Hor meget betydning har dette fx. på maltby. Hvad er forskellen på, om samme bygsort er dyrket i fx. Danmark, Tyskland, England, Belgien eller….
Hvad skal vi gøre ?
Jeg synes klart, at vi skal begynde at stille spørgsmål til den malt vi køber. Vi kan som minimum forlange, at vi får sorten oplyst. Min opfordring skal derfor lyde, at vi skal begynde at stille spørgsmål til brygforretningen om, hvilken byg sort der er i posen. Det er ikke sikkert de ved det, og det skal vi på ingen måde give dem skylden for, for det er ikke engang sikkert de får det oplyst. Hvis vi spørger brygforretningen, så kan de spørge malteriet. På den måde kan vi måske med tiden får oplysninger om bygsorten, for – MALTEN ER IKKE LIGE MEGET.
Irene malten lyder interessant, hvor kan den findes? Har googlet den, forgæves..
Mvh. Niels
Hej Niels,
Det er jo lige netop problemet – Den er ikke til at finde, fordi der ikke er nogen der giver den information. Irene er faktisk en af de store malt byg sorter der bliver dyrket i Europa. Jeg fik personligt den af en god ven, så kan p.t ikke hjælpe dig med et sted hvor man med sikkerhed kan købe den. Prøv at spørg hos din forhandler, det kan være de har analyser på deres malt, så de kan se hvilken maltbyg sort de har.