2 eller flere forskellige gærtyper

i Nyttig info af

Der er rigtig mange mikrobryggerier, der laver samarbejdsbryg, men hvorfor er der ikke flere “gær type samarbejder” ? Har du nogen sinde tænker over, hvad der ville ske, hvis du tilsatte forskellige gærtyper til dig øl ? Man har gennem flere 100 år brygget øl ved hjælpe af flere forskellige gærtyper. Det var først da viden omkring rendyrkning af gær var kommet frem, at det bliver muligt at isolerer en gærtype. Siden den gang har det mest almindelige været, at man fremstiller en øl af en gærtype – Men har du overvejet hvad der ske hvis man tilsætter mere end en type, og hvorfor skulle man gære det ?

Hvor kan det være en god idé ?

Det kan i nogle tilfælde være en god idé, at tilsætte mere end en gærtype, men hvad skal du overveje inden dy gør det ? Den typiske årsag til at tilsætte mere end en gærtype er, at opnå en lavere FG. Hvis man har en gærtype med en rigtig spændende smagsprofil, men som ikke er i stand til at gære øllet så langt ned som det ønskes. Så kan det tilsættes fx 95% af gærtype et, som bidrager med den gide smag Der tilsættes så også 5 % af gærtype nummer to, der er i stand til at gære øllet længere ned. Dette kunne gøre sig gældende hvis du brygger en Saison. Der er flere Saison gærtyper, der ikke rigtig kan gære langt nok ned, eller som gær det rigtig langsomt til sidste. Her kunne et optimal mix være 95% Saison og 5 % US overgær. Du får dermed den gode smag fra Saison gæren, og muligheden for ikke så skulle vente alt for længe med at den gærer færdigt. Det betyder måske ikke så meget med tyden når du brygger hjemme, men for de store bryggerier, der har det en stor økonomisk betydning.

En anden øltype hvor det kan være spændende at lege med to forskellige gærtyper er tysk hvedeøl eller Weizen. Noget af det som gær at nogen ikke bryder sig så meget om hvedeøl er, at der har en meget udpræget smag og duft af banan, som er lidt for meget for nogle mennesker. En måde af nedbringe dette på er, at man tilsætter 50% tyske hvedeøls gær og 50% af en mere neutral hvedeølsgær. På den måd, så bliver banan duften ikke er kraftig.

En anden mulighed kan være, når man brygger øl med høj alkoholprocent. Den gær man måske bedst kan lide, kan måske ikke gære helt derop hvor man gerne vil brygge øl, og man kan derfor ikke bruge denne gær, hvis man kun bruger en gær. Her kan man så med fordel anvende den gær man normal bruger, og så tilsætte en gærtype mere, der kan gå højere op i alkoholprocent.

Du kan også onår en ret unik smag ved fx. at tilsætte vingær. Vingær kan lave en unik smagsdrejning på dit øl. Her skal du dog passe lidt på, for du er på forhånd nød til at undersøge, som gæren danner toxiner under gæringen, for dette kan ølgæren ikke klare.

Jeg er her kun kommet med nogle eksempler på, hvornår det kan være en god idé, at tilsætte mere end en gærtype. Der findes rigtig mange andre gode grund til, at det kan være meget interessant, at tilsætte mere end en gærtype.

Hvad skal du overveje?

Det er ikke altid en god idé bare at springe ud i at forsøge sig frem, uden man overholder et god råd. Det er vigtigt at du vælger nogle gærtyper, der arbejder optimalt ved de samme betingelser. Det er fx ikke en god idé, at blande en under- og en overgær. Disse to gærtyper arbejde optimalt ved forskellige temperaturer, og du kan derfor ikke skabe de rette betingelse til begge gærtyper. Vælg derfor at mixe gær, det har det godt i det miljø du skal bruge gærtyperne ved.Når du skal opformerer gærtyperne, så gør det hver for sig, så du først blander det hele i urten.

Når du starter med at lege med tilsætning af flere gærtyper, så prøv til en start 50%/50% af hver gærtype. Du skal også være klar over, at gæren i løbet af nogle bryg, kan begynde at ændre karakter. Det er ikke sikkert du vil bemærke det, men hvis du smage generation 1 op imod nummer 10, så kan må sandsynligvis fornemme, at gæren ikke er helt den samme. Dette er grunden til, at du under opformeringen skal holde dem adskilt.

Nu er det så bare at komme i gang med at lege. At blande gærtyper er en helt speciel måde at brygge på, og du kan få nogle ret unikke smagsoplevelser i dine øl, og det er nogle smagsoplevelser der kan give dit unikke præg på dine øl – Rigtig god fornøjelse.

 

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

fifteen − 7 =