Jeg mangler skum i mit øl – Hvad gør jeg

i Nyttig info af

Ja dette er nok et af de spørgsmål man får flest af, når man snakker med en håndbrygger. Skum er noget man ikke rigtig tænker over dnår det er der, menlige så flot som det kan være i et glas, lige så frustrerende kan være når det ikke er der.

Den helt enkelt skum formel er ellers enkelt, og lyder sådan: Skum positive proteiner og CO2 = skum.

Der er dog også andre ting der kan hjælpe dig til skum. Der er ikke så meget tvivl om, at humle også har en positiv effekt, og derfor ser man også typisk, at en IPA der indeholder gode mængder humle, der er man næste pr. automatik en meget bedre skum. Det er anderledes med en øl med små mængder humle. Der kan det være svære, at få et godt kraftigt skum.

På den anden siden, så er det også nogle forhold, der har negativ effekt på dit skum, og her ser vi: olier, fedt og nogle desinfektionsmidler.

Jeg har desværre læst opskrifter, hvor man anbefaler flaked Oat som en god tilsætning for at kunne lave skum. Det er desværre ikke rigtigt, og havre indeholder meget mere olie end hvede og byg gør det. Det er derfor ikke nogen god idé, at tilsætte havre til det formål. Det forklarer også, hvorfor man kan have problemer nr man brygger en oatmeal stout.

Det er ikke lavet ret mange videnskabelige undersøger af skum. Det er dog en tro på, at malten gør en stor forskel. Malten af England er typisk fremstillet på en anden måde, og denne metode gør, at der ikke er så meget skumvenlige proteiner i, som du finder i malt fra resten af det europæiske fastland. Hav det derfor i baghovedet, når du vælger din basismalt – Det kan give dig udfordringer med skum, hvis du vælter en UK malt.

Hvad kan man gøre for at få bedre skum ?

Der er mange der anvender hvede som en god skum positiv ingrediens. Det er dog ikke alle der ved, at du får den bedste effekt, hvis du anvender rå hvede, som fx. flaked wheat. Hvis du tilføjer 300-400 gram hvede til din øl, så bør du se et mere stabilt skum.

Så er der også de gode gamle råd. Sørg for at din glas er rent. Du skal ikke vaske dit glas og med sulfo, tørre det af, og så blot stille det på hylden. Sulfo er en skum dræber, og hvis du hælder en øl op i sådan et glas, og lytter på skummet, så kan du straks hører der er noget galt, og der går heller ikke lang tid, inden skummet er helt væk. Sørg derfor for, at du har et helt rent glas.

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

six + two =