Maibock

Maibock – En sprød øl

i Stilarter af

Jeg har altid været en stor fan af de tyske øltyper, som en Maibock er en af. Disse øl er kendetegnet ved en sprød og ren smag, og det er uanset om man smager på en sprød pilsner til en fyldig bock, så kommer det tilbage en en lækker malt karakter. Det skal dog ikke misforståes at de skal være søde, for det behøver ikke at være tilfældet.

En Maibock eller en helles bock som de også kaldes, så have en rig malt karakter både i smag og i aroma. Den ender typisk til tør altså med en lav FG om du vil. En Maibock er aldrig sød. Den fremstår typisk med en hint af malt sødme, der dog er i god balance med en let bitterhed. En Maibock bør altid være klar, eller krystal klar med en lys gylden farve. Alkohol skal ikke være overvældende, men bør ligger blødt i baggrunden. Gæringen skal efterlade en ren øl med ingen eller meget lidt estere i smagen.

Når det kommer til bitterhed, så placerer en Maibock sig i midten af de tyske lagerstilarter. En bock er typisk lidt til den søde side, og en pilsner er mere bitter end en Maibock, hvilket placerer en Maibock midt i feltet. Der er også typisk mere aroma humle i en Maibock end en Bock, dog typisk ikke så meget som i en pilsner.

En god opskrift på Maibock er forholdsvis simpel, men der er en temdens til, at bryggere gør den mere avanceret end nødvendigt, for at få mere malt karakter frem i øllet. Det er der dog ingen grund til, for med lidt viden er det ikke så svært at brygge en Maibock. Når det kommer til malten, så skal du altid bruge pilsner malt fra det europæiske fastland. Der bliver ofte også tilsat lidt Munich malt – Husk dog på det ikke skal være særlig meget, så bliver farven på det færdige øl også for mørk. Hvis det skal andre typer i, så kan der tilsættes lidt Dextrin malt. Karamelmalt hører ikke hjemme i en Maibock. Hvis der anvendes karamel malt, så får du den forkerte sødme frem i øllet. Stol derimod på, at en lidt højere OG, kombineret med det rigtige mæske program, og give den rigtige maltsødme til øllet.

Mæskning

Når det kommer til mæskning, så kan man ikke lave mere end højst nødvendigt. Jeg vil anbefale dig at lave en single mæsk på denne øl. Der er nok nogen der vil mene, at man historisk har lavet en decoction på en Maibock, hvilket sandsynligvis er rigtigt – Jeg synes bare ikke det giver værdi til denne øltype. Jeg mener derfor man skal lave en single step program, hvor mæske temperaturen ligger 67-69 grader. Lidt til den høje side, men det giver den helt rigtige restsødme.

Humle

Det er forholdvis enkelt med humle. Humle bitterhed og aroma man være lidt mere fremtrædende end i en Bock. Du finder dog stadigvæk typisk bitter og aroma humle lidt i baggrunden. Det er typisk tysk Hallertau humle der bruger brugt – Naturligvis kan man næsten sige. Tettnanger, Perle og Tradition finder dog også anvendelse.

Bitterheden – Forholdet mellem bitterhed og OG (IBU /OG) bør ligger i området 0,3 – 0,6. Jeg selv sigter omkring 0,4, hvilket jeg synes er en god balance i en Maibock.På lidt på med aroma humle. Det skal være en lille tilsætning – Prøv fx. med omkring 14 gram 5 min før kogetiden er slut.

Gær

Du kan næsten lager en Maibock med hvilken som helst lagergær. Jeg kan selv rigtig godt lide at bruge en Wyeast 2206 Bavarian Lager, eller en WLP833 German Bock. Jeg synes de passer rigtig godt til en Maibock

Når jeg brygger en undergæret øl, så nedkøler jeg typisk urten til 7 grader, hvorefter jeg tilsætter gæren. Jeg lader så urten blive lidt varmere over de næste 36 timer. Jeg går typisk efter 10 grader.

Når man gærer koldt, så kan der opstå diacetyl, hvilket ikke er ønsket i en Maibock. Det anbefales derfor, at i slutningen af gæringen, det hæver du din gæringstemperatur til 18-20 grader i et par dage. Nu er der så nok mange der tænker – Hvordan ved jeg hvornår min gæring er ved at være færdig” – Ja min anbefaling er, at når du ser gæringen begynde at blive langsommere, så er det ved at være tid.

Opskrift Maibock

20 liter:

Malt:

1100 gram Pilsner Malt
3700 gram Vienna
500 gram Munich malt
200 gram Crystal
200 gram Melaoidin

Humle:

30 gram Hallertau Mittlefrüh 4,0 % 60 min
20 gram Hallertau Mittlefrüh 4,0 % 30 min
15 gram Hallertau Mittlefrüh 4,0 % 10 min

Gær:

Saflager S-23

Denne opskrift kan købes som færdig kit her (husk dog at tilvælge den gær du gerne vil bruge)

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

4 × 4 =