Dunkelweizen

i Stilarter af

Der er ikke ret mange øl hvor jeg personligt kan huske hvor og hvornår jeg smagte dem første gang. En af undtagelserne er dog når det kommer til en Dunkelweizen. Jeg husker så tydeligt, at jeg af en god ven i Tyskland skulle mødes på en af de små hyggelige steder i Nürenberg. Det var ham der havde valgt stedet, så jeg lod også han vælge hvad vi skulle drikke. Jeg husker også tydeligt, at da tjeneren kom, hvor skuffet jeg blev over de øl han kom med. Jeg havde egentlig glædet mig en til god tysk pilsner, men her kom han med ikke bare en mørk øl, men en meget uklar mørk øl. Den gang vidste jeg ikke så meget om øl, så jeg troede lidt det var en joke, at det ikke var noget vi skulle drikke – Der tog jeg dog fejl.Jeg blev heldigvis meget glædelig overrasket da jeg smagte øllet. Det var en sommerdag, så havde lidt frygtet at skulle sidde og drikke en tung mørk øl. Det viste sig dog, at den på inden måde var så tung som den ser ud til at være. Det var en let drikkelig øl, der smagte helt fantastisk. Så det er et af mine øl øjeblikke jeg aldrig glemmer.

Hvad er en dunkelweizen

Ja hvad er en dunkelweizen. Det er egentlig en lys tysk weizen, der betyder hvede, hvor der er tilsat karamelmalt. Der er et hav af muligheder for at lave sin egen opskrift, og når man smager på nogle af de forskellige dunkelweizen fra området, så går det op for en, hvor forskellige de egentlig er. Når man brygger Dunkelweizen, så er der virkelig mulighed for brygmesteren, for at lage med special malten, og der er mange rigtig gode eksempler på dette, og nedenfor giver jeg en opskrift, som jeg nyder at brygge.

Weizen delen

Hvor når går det fra en mørk ale til en dunkelweizen. For at finde svaret på dette, så skal nok kigge i de gamle tyske traditioner. Her er hovedregel den, at en weizen skal indeholde mindst 50% hvede malt. I praksis er det dog ikke ualmindeligt at se en hvede andel på 60-70 %. Det kan dog give udfordringer at gå så langt op med hvede andelen, på grund af det høje protein indholdet, der kan gøre det særdeles besværligt at si malten fra urten. Hvis du går helt op på 70 %, så kan det være en god idé, at tilsætte nogle risskaller, for det gøre det lettere.

Dunkel delen

Der er mange forskellige måde at komme fra en weizen til en dunkelweizen. Farven kan komme fra enten byg andelen eller hvede andelen, eller en kombination af disse. Du kan opskriften nedenfor se, at jeg faktisk bruge en del forskellige special malt typer. Normalvis er jeg ellers tilhænger af, at gøre malt sammensætningen enkelt, men indenfor dunkelweizen synes jeg det fungerer rigtig godt med de mange malttyper.

Som udgangspunkt så er jeg tilhønger af, at brygge øl med “lokal” råvarer. Det betyder her, at du bruge tyske malttyper, for på den måde at få den helt rigtige smagsnuancer frem i øllet.

Min dunkelweizen opskrift lyder som følger:

3000 gram Hvede malt
1000 gram pilsner malt
250 gram Vienna malt
200 gram Munich malt
200 gram dehusked chokolade malt
10 gram dehusked blakc malt

Humle:
15 gram Hallertau Mittelfrüh 5% (60 min)
15 gram Hallertau Mittelfrüg 5% (30 min)

Gær:
3068 Wyeast Weihenstephan Weizen eller WLP380 HefeWeien IV

Fakta:
OG: 1054
FG: 1014
Alc: 5,3 %
IBU: 17
EBC: 40

Mæskeprogram:

40 grader i 15 min
60 grader i 40 min
70 grader i 20 min
78 grader i 5 min.

En dunkelweizen indeholder som en lys fætter, ikke særlig meget humle, som det også fremgår af ovenstående. I en dunkelweizen er det ikke humle der skal have lov til at dominerer smagen, her er det hveden og ikke mindst gæren. Valgt af gær, er utrolig afgørende for det endelige resultat. Jeg anbefale klart, at du bruge flydende gær til en dunkelweizen. De forskellige firmaer laver typisk flere forskellige typer, så derfor prøv dig lidt frem, for at finde frem til den du synes passer bedst til dit øl.

Omkring mæskning, så er mæskeprogrammet måske lidt mere besværligt end du plejer, hvis du normalvis kun benytte dig af et trin. Jeg vil dog klart anbefale at bruge et program som ovenstående. Det giver et helt andet resultat, så måske er der lidt mere arbejde i det, men jeg synes også det er det hele værd.

Når man hælder en hefe-weizen eller en dunkelweien op fra en flaske, så er det vigtigt, at du finder et glas der er stort nok til at kunne rumme hele øllet. Der er meget CO2 i en dunkelweizen, så hæld stille og roligt ned langs siden til en start, men du hælder glasset på skrå. Når du så har en 5-10% tilbage i flaske, så holder du en lille pause. Her ruller du øllet rundt nede i din flaske. Grunden til at du gør det er, at du gerne vil have den gær med op der ligger i bunden. Dunkelweizen er en øltype, der skal nydes med gæren i – Der er her meget af smagen sidder.

Hvis du ikke har brygget en dunkelweizen endnu, så vil jeg anbefale dig at spring ud i det – Der er en dejlig let forfriskende øl, selvom om farven er så mørk som den er – Spring ud i det, så du også kan nyde en lækker øl. Hvis du ikke har smagt en dunkelweizen endnu, så bryg den, så kan du med sikkerhed også huske den første gang du smagte denne øltype.

 

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

three × 3 =