Dry stout ekstrakt opskrift

i Ekstrakt af

Nu ved jeg godt at der sidder nogen og tænker, at ekstrakt øl ikke er noget for dem, det er dog der mange tager fejl. Hvis du er All-grain brygger, så kan det godt være du kigger lidt skævt til brygge opskrifter på ekstrakt. Der er der dog ingen grund til, at det er muligt at lave fremragende øl på ekstrakt. Du skal heller ikke glemme, at det er langt hurtigere at brygge på ekstrakt, så hvis du ikke har tiden til at rykke en hel dag ud af din kalender, så er det værd at overveje, at brygge på ekstrakt.

Hvis du er helt nu brygger, så velkommen til. Der er en helt ny Verden der vil åbne sig for dig. Jeg har selv brygget øl i over 20 år, men jeg synes stadigvæk denne hobby er helt fantastisk. Jeg elsker hver gang jeg får mulighed for at brygge, og ikke mindst smage resultatet. Jeg har samlet nogle opskrifter som jeg gerne vil dele med dig, så hvis du mangler en opskrift på en god ekstrakt øl, så læs med nedenfor. Husk dog på, at der ikke er nogen opskrifter der er idiot sikre. Opskriften er i orden, men du skal stadigvæk huske på, at rengøring er alt i denne Verden. Det er sagt mange gange, men jeg siger det lige igen – Rengøring, rengøring og rengøring – HUSK DET NU.

Dry Stout

4,0 kg. Mørk tørret maltekstrakt
450 gram Cara-Crystal
230 gram Roasted Barley
110 kg. Black malt
Humle: 28 gram Magnum 14%
Gær: Wyeast 1084, White Labs WLP004 Irish Ale eller Fermentis S-04

Fremgangsmåde
Opvarm 9,5 liter vand til 66 grader, og sluk derefter for varmen. Kom malten i en mæske pose, og lad denne ligge i vandet i 15 minutter. Efter tiden er gået, så fjerner du maltposen, og lader den dyppe af. Opvarm derefter vandt til kogepunktet. Sluk derefter for varmen, og tilsæt den tørrede maltekstrakt. Tips: Når du åbner posen, og skal du ikke holde den hen over det varme vand. Åben posen og tilsæt maltekstrakten hurtig, så der ikke komme vanddamp op i maltekstrakten, hvilket får den til at klister sammen lynhurtigt. Bryg derefter væsken op på kogepunktet igen.

Tilsæt derefter humlen og kog videre i 60 minutter. Du kan passende gære gærspanden rent imens, så du er klar til urten er færdig. Når tiden er gået, så skal du nedkøle urten så hurtig som muligt. Du kan finde oplysninger her på bloggen om, hvordan du bedst og hurtigt nedkøler din urt. Når temperaturen er under 28 grader, så tilsætter du din gær, og ryster spanden. Du sætter herefter gærlås og kommer vand i denne. Lad det gøre o 5-7 dage, hvorefter du omstikker det til en ny gærspand. Formålet ved at omstikke er, at du får gærrester og andre urenheder væk, der har samlet sig i bunden. Lad det stå cirka en uge mere, og hæld der derefter på fad eller flasker.

 

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

4 + 17 =