Ølbrygning med beer kit

i Nybegynder/Video af

Ølbrygning med beer kit er en god måde for folk at komme i gang med ølbrygning, når man ikke ønsker at bruge mange penge på udstyr for at komme i gang. Det er muligt at brygge rigtig gode øl med beer kit, så spring ud i det, så går det ikke længe før du kan sidde og nyde din egen hjemme bryggede øl.

Der findes flere producenter af beer kit, og der er tilhængere af de forskellige brand. Jeg har prøve en del forskellige, men hvis jeg skal komme med en anbefaling, så vil jeg anbefale dig at kigge på de beer kit, der kommer fra Mongrove Jack. Jeg synes kvaliteten af dem er rigitg høj, og de har nogle spændende smagsvarianter. En del af dem kommer også med tør humle. Tør humle gør, at man tilsætte humle når øllet er færdiggæret, hvilket giver en rigitg god humle smag.

Brygning med beer kit

Jeg tager i det følgende udgangspunkt i et Mongrove jack sæt, der hedder Single Hop Simcoe IPA. Der findes andre lækre sæt som jeg også vil anbefale dig at lave.

Du starter med at rengøre din brygspand og det andet udstyr du skal bruge. Jeg vil anbefale dig at have følgende udstyr klar:

Udstyrsliste:

En gærspand på 30-32 liter med låg og gærrør
En brygske
En el-kedel
Når skal skal på flasker skal du bruge følgende:
Kapselpåsætter
Kapsler
Hævert
Køkkenvægt


Som du kan se af ovenstående, så kræver det ikke særlig meget udstyr. Det er sandsynligvis kun gærspanden du mangler, hvis du ikke har brygget før. Den kan købes i de fleste brygforretninger på nettet.

Fremgangsmåde

Rengør dit udstyr med fx. soda og varmt vand. Derefter skyller du det efter med koldt vand. Derefter skal gærspanden desinficeres hvilket jeg altid gør med StarSan. StarSan er blevet danske ølbryggere foretrukne desinfektionsmiddel, hvilket sandsynligvis hænger sammen med, at det er utrolig let af bruge. Du fortynder det efter producentens forskrifter og kommer det fx. i en spray flaske. Du sprayer herefter gærspanden på alle flader – Husk også at gøre det med låget. Lad det herefter stå i 1 min. Herefter skyller du det efter med kogt eller kogende vand. Du må endelig ikke bruge varmt vand fra vandhanen, da det kan indeholder bakterier, og så skal du starte forfra.

Du er nu klar til at komme i gang. Det beer kit jeg har valgt, det kræver tilsætning af sukker eller maltekstrakt. Jeg vælger altid maltekstrakt, for det giver det klart bedste resultat. Det koster lidt mere, men resultatet er den mere pris værd.

Åben posen med beerkit. Du vil så lægge mærke til, at der findes en tør og en flydende side af posen. I den tørre side finder du opskriften, humle og gæren. I den flydende side er selv maltekstrakten. Hæld maltekstrakten ned i din gærspand. Der er svært at få det hele ud, så det er en rigtig god idé, at hælde noget kogende vand ned i posen, så du får alt ekstrakten med ud. Det kan gentage det nogle gange. Pas godt på du ikke brænder dig. Det gentages med posen med maltekstrakt. Rør herefter godt rundt med en brygske nede i gærspanden. Det er vigtigt at alt maltekstrakten er opløst. Hvis det ikke rigtig kan lade sig gøre, så tilsæt 1-2 liter kogende vand for at få det hele opløst.

Du skal nu fylde din gærspand op, så du i alt har 23 liter. Du kan med fordel opvarme noget vand i en gryde til cirka 18 grader. Husk igen på, at du ikke må bruge det varme vand fra vandhanen. Brug derfor en gryde til at varme koldt vand op.

Når du har 23 liter i din gærspand, så check temperaturen nede i spanden. Temperatuen må ikke være over 25 grader. Er den det, så lad det køle lidt af. Når temperaturen er under 25 grader, så åben pakken med gær, og drys det ned i spanden. Sæt herefter låg på, og ryst spanden. Kom vand i gærrøret og lad det stå ved 18-22 grader i 1 uges tid. Der går ikke mange timer, får du kan se en aktivitet i gærrøret. Det er CO2 der dannes under gæringen, der frigives under gæringen op gennem gærrøret

Når der er gået 3-5 dage bør der ikke længere være nogen aktivitet i gærrøret. Det betyder at alt sukkeret i urten nu er omdannet til alkohol. Rengør derfor en ny gærspand og en hævert. Brug igen fx. soda til rengøring og derefter StarSan til desinfektion. Du omstikker herefter øllet og tilsætter den humle der oprindelig var med i pakken. Du efter det herefter stå en uge mere, hvorefter det er klar til at hælde på flasker.

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

five × 5 =