Nyttig viden til ølbryggere

Monthly archive

december 2018

Gær – Hvordan behandler du den bedst

i Nyttig info af

Du laver urten – Gæren laver øllet !

Så kort kan det sige, og gæren har en enorm betydning for, hvordan dit øl kommer til at smage. Det er en udbredt tanke indenfor bryggeri faget, at gæren er den ene komponent, det alene har den største betydning. Det kan altid diskuteres, for hvordan måler man det. Det er jo ikke nogle af de 4 grund ingredienser der kan undværes. Det er dog udenfor enhver debat, at gæren har en kæmpe betydning for den øl du får lavet.

Der er i de senere år kommet en nye producenter af tørgær, og kvaliteten på tørgær er blevet meget højere, end den var for 10-15 år siden. Det betyder dog ikke, at tørgær eller flydende gær altid er den bedste løsning, til den øl du skal lave.

Vælg din rigtige gær

Læs mere

Dunkelweizen

i Stilarter af

Der er ikke ret mange øl hvor jeg personligt kan huske hvor og hvornår jeg smagte dem første gang. En af undtagelserne er dog når det kommer til en Dunkelweizen. Jeg husker så tydeligt, at jeg af en god ven i Tyskland skulle mødes på en af de små hyggelige steder i Nürenberg. Det var ham der havde valgt stedet, så jeg lod også han vælge hvad vi skulle drikke. Jeg husker også tydeligt, at da tjeneren kom, hvor skuffet jeg blev over de øl han kom med. Jeg havde egentlig glædet mig en til god tysk pilsner, men her kom han med ikke bare en mørk øl, men en meget uklar mørk øl. Den gang vidste jeg ikke så meget om øl, så jeg troede lidt det var en joke, at det ikke var noget vi skulle drikke – Der tog jeg dog fejl. Læs mere

Er malten uden betydning ?

i Nyttig info af

I dag når man snakker med andre bryggere, og måske står og smager en øl og diskuterer hvad den indeholder, så falder snakken som regel på humlen. Hvad er det for en humle der er brugt, er der tilsat meget aroma og smags humle. Hvor meget bitterhed indeholder den. Hvis man har tiden til det, så kan snakken om komme ind på, hvilke gær der måske er brugt, og lidt omkring malt. Jeg synes der er alt for stor fokus på humlen !

Det man som regel ikke snakker så meget om, det er malten – Så derfor tilbage til det første spørgsmål – Er malten lige meget ?

Hvis du går i tur rundt i din lokale brygforretning, så finder du mange humlepakker, hvor der på hver enkelt står påtrykt, hvilken humle sort der er i den pågældende pakke. Når du så kommer til malten, så står der fx. påtrykt at det er pilsner – eller Pale ale malt. Pilsner eller Pale Ale betegnelsen siger intet om hvilket bygsort der er brugt i den pågældende pose. Læs mere

Estimerer alpha syre i din humle

i Nyttig info af

Der er mange gode oplevelser med at dyrke dit eget humle, og den fornemmelse det giver, når man ser humle skyde i vejret om foråret, den kan ikke beskrives for dem som endnu ikke har prøvet at dyrke det selv. Jeg vil derfor gerne opfordre alle til at prøve at dyrke deres eget humle.

Det er dog en udfordring ved at bruge den hjemmedyrkede humle, og det er alpha syre indholder eller sagt på dansk – Hvor meget bitterhed er der i den humle du selv har dyrket. Udfordringen er der ikke, hvis du blot bruger humlen som smags eller aromahumle. Ved de sidste humletilsætninger der koges der ikke særlig meget bitterhed ud af humle, så her kan man godt leve med, Læs mere

Gå til Top