American steam beer er en klassiker, som vi her kigger lidt nærmere på. Når man siger en amerikansk klassiker, så er værd at bemærke, at det første bryggeri i USA, faktisk først åbner 600 år efter, at det første bryggeri er åbnet i Europa. Der er derfor ikke den sammen historie i USA, som man finder det i Europa.
Når jeg siger American Steam beer til dig, så vil du måske komme til at tænke på Anchor Steam beer. Det er også det bedste kendte eksempel, men hvor mange andre steam beer kender du egentlig ?
Der hvor en steam beer virkelig skilder sig ude fra de normale rammer som du kender det, det er på gæren. Der er tilsat en undergær, men den er gæret en overgæret temperatur. Dette er også årsagen til, at øllet og kaldes for “Common”. Det er et navn der gennem givet er blevet givet til øllet, for denne ølstil passer ganske enkelt ikke ind i de rammer du normal kender. Den første gang vi støder på navnet “Common” er i midten af 1800 tallet.
Stilarten stammer fra Californien, hvor tyske immigranter naturligvis skulle brygge øl. De havde deres viden omkring undergæret øl, men den gik på daværende tidspunkt ikke i det varme Californien. Det var ikke muligt at opnå den kolde gæringstemperatur. I de glade guld dage, der var der hele 27 steam beer bryggeri, alene i San Francisco.
Der er et bryggeri, der vedholden har fastholdt at brygger Steam Beer, og det er naturligvis Anchor. Bryggeriet har været utroligt meget igennem siden det åbnede i 1896. Der har været flere brænde det har brændt bryggeriet ned til grunden af flere omgange. Der har været forbud imod at fremstille alkohol. Bryggeriet gik konkurs tilbage i 1959. Allerede i 1960 startede det dog igen. Der var været store anstrengelser for at holde dette bryggeri kørende. Efter genåbningen blev det udelukkende produceret fadøl, og efter tabet af nogle gode kunder, der var det lige ved at gå galt igen i 1965.
Bryggeriet fik dog ny ejer der købte bryggeriet for få tusinde kr. I 1971 besluttede ledelsen, at det var tid til at begynde at flaske øl. Det var perfekt timing , for de første mikrobryggeriet opstod i 1970erne i USA, og der var Anchor allerede godt i gang, og kom med på øl bølgen i USA. Anchor Steam er i dag et registeret varemærke, så andre bryggerier kan ikke benytte denne betegnelse. Når andre bryggerier brygger denne øltype, så anvendes navnet “California common”
Når du skal brygge denne øltype hjemme ved dig selv, så er den optimale gæringstemperatur 16 grader, og ikke over 19 grader, for at få den helt rigtige smag.
Der findes rigtig mange opskrifter på denne ølstil. Vi har dog haft god succes med denne opskrift:
20 liter opskrift steam beer
Malt:
4300 gram Pale Ale malt
500 gram Cara-Crystal
240 gram Cara-pils
Humle:
40 gram Northern Brewer 9,0 % 60 min
15 gram Northern Brewer 9,0% 30 min
9 gram Northern Brewer 9,0% 5 min
14 gram Cascade 6,8% Dry hop
Gær:
2112 Wyeast California Lager, eller White Labs #810 San Francisco Lager yeast
Tilsæt 15 gram Irish Moss, de sidste 15 min af kogetiden.
Mæskeprogram
Mæsk 30 min ved 52 grader
Mæsk 60 min ved 68 grader
Mashout 78 grader i 5 min.
Når du omstikker (Øllet færdig med at gære), så tilsætter du dry hop humlen, og lader den ligger i cirka en uge, hvorefter du hælder på flasker. Brug cirka 6 gram sukker på liter øl til eftergæring.