Start med ølbrygning

i Nybegynder af

Du har måske gået et stykke tid og drømt om at brygge din egen øl. Det er meget heldig, for det er nok årsagen til at du læser dette. Det er lettere end mange tror at starte med ølbrygning. Det fylder heller ikke en helt lejlighed. Der er ingen ulemper for dine naboer, for det lugter ikke, som man går rundt og tror – Der er faktisk ikke nogen undskyldning for ikke at komme i gang.Det vil måske til en start være en god idé, lige at få bestemt hvad øl egentlig består af. Det er helt enkelt, for øl består i sin enkelthed af følgende råvarer:

  • Malt
  • Humle
  • Gær
  • Vand

Det lyder enkelt, og det er det heldigvis også. Øl behøver faktisk kun at består af 4 forskellige ting, hvoraf vand er der ikke meget smag i. Smagen kommer altså fra de 3 andre ingredienser. Hvis du kommer til at læse lidt på nogle udenlandske sider, så kommer du måske til at læse, at du ikke kan bruge vand fra vandhanen. Det er dog ikke en udfordring du har i Danmark, for der er ikke noget problem i at bruge vandet fra vandhanen. Det er dog med undtagelse af, hvis dit vand smager af klor eller lignende, for hvis vandet ikke smager godt, så kan det heller ikke bruges til ølbrygning.

Du skal dog bruge lidt udstyr udover ovenstående ingredienser. Hvis du hører til typen, der gerne vi i gang så billigt som muligt, så har du brug for følgende udstyr til at brygge 20 liter øl:

En gærspand på mindst 25 liter med gærlås
En stor gryde på 25 liter
En røreske
Et termometer
Tomme flasker
Rengøringsmiddel
Kapselpåsætter
Ubrugte kapsler
Hævert

Når det kommer til rengøringsmiddel, så kan du ikke bruge hvad som helst, for det skal være velegnet til fødevarer, og det skal være i stand til at gøre din gærspand steril. Til grundrengøring kan du købe noget soda i det lokale supermarked. Spda var faktisk det middel man brugte til opvask før sulfoen kom.

Når du har skaffet ovenstående udstyr, så anbefaler jeg dig at gå ind på bryggerbog.dk, og downloader den gratis bog til ølbrygning du finder der. Den tager dig igennem alt det forskellige udstyr og hvordan det bruges. Den tager dig også igennem det første bryg, og hvad du skal være opmærksom på. Du skal hele tiden have i baghovedet, at det er en fødevarer du er i gang med at producerer, så derfor skal man også have lidt respekt for hvordan det bliver producerer. Du skal dog ikke være nervøs for at det er sundhedsskadeligt, for i langt de fleste tilfælde, så kommer resultatet bare ikke til at smage særlig godt.

Du må have rigtig god fornøjelse med din ølbrygning, og husk at nyd hver minut du bruger på denne hobby. Jeg kommer du kommer til at synes den er lige så fantastisk som jeg gør. Jeg heler hver gang jeg har mulighed for at brygge, og jeg har trods alt gjort det i over 20 år nu

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

5 × two =