Dette er nok en af de mest oversete stilarter når vi snakker ølbrygning og kommercielt øl generalt. Det er en øl stil der taber til de mere humlede stilarter – Det er synd for Schillings gemmer på utrolilg meget smag og historie som du bør vide.
Det menes at der i Skotland er brygget noget der ligner øl helt tilbage til 6500 før kristus fødsel, og siden år 43 er det brygger øl på byg og ikke mindst lyng som smagsgiver. I middelalderen opstod de første kommercielle ale bryggerier i Glasgow og Edinburgh området. Dette område var rig på vand af en god kvalitet, der var perfekt til brygning af øl. Der var ligeledes en del kældre i området, der var perfekt til lagering af øllet. Ølbrygning dog dog fart da man i det tidligere 1600 tal indførte et forbud af import af ale fra England. Dette betød at der i slutningen af 1700 tallet var 150 kommercielle bryggeri i Skotland og i 1820 var tallet vokset til 240. I overensstemmelse med de stolte brygger traditioner i Skotland, var øllet brygget med byg og lav humlebitterhed. Øllet var populært ikke kun i Skotland, men der begyndte også en eksport til resten af Europa.
Hvor kommer navnet Shilling fra ?
Det er set så mange andre steder, at afgifter har en betydning på øllet der bliver brygget i forskellige lande. Skattesystemet gjorde, at der blev indført en afgift på alkohol, og jo mere alkohol en øl indeholdte, jo mere skulle der betales i afgift.
60-Shilling eller 60/- er øllet med den laveste afgift nemlig 60 Shilling. Det var en øl med en lav alkohol procent, og en gravity på 1030 – 1035 eller en alkoholprocent på 2,5 -> 3,3%. Det er en let drikkelig øl, med en lav humle bitterhed. Humle bitterheden ligger typisk i spændet 9-15 IBU. Med andre ord, så er 60 Shilling en let drikkelig øl.
Udover 60 Shilling, så finder du også 70- og 80 Shilling. Du kan også være heldig at finde 90 Shillings, men de er ikke særlig udbredte. 70 Shilling har en OG på 1034-1040 og en bitterhed på 20-25 IBU. 70 Shilling har mere maltfylde en du finder det i en 60 Shilling.I en 80 Shilling er der lidt mere af det hele. OG ligger 1040 – 1050 og en IBU på 15-36.
Du finder og stærkere øl fra Scotland. Her kan vi være ude i en Wee Heavy. Denne stærke udgave har en OG på 1072 – 1088, med en humle bitterhed på 20-40 IBU. Dette er typisk en øl stil der passer lidt bedre til en dansk haandbrygger.
Hvis du har fået mod til at kaste dig ud i at brygge en Scottish ale, så kommer der en lækker opskrift på en Wee Heavy her:
20 liter Wee Heavy:
3600 gram pilsner malt
2100 gram Munich Malt
450 gram Crystal malt
400 gram Whisky malt
350 gram Flaked Oat
150 gram chokolade
Humle:
30 gram Marynka (60 min)
Gær:
Danstar Nottingham Ale eller Safale S-04