American IPA – Himlen for humle

i Stilarter af

En IPA er ikke bare en IPA – Lagt fra endda.

Hvis du haft interesse i øl i en periode, så har du med sikkerhed fundet ud af, at en IPA ikke bare er en IPA, og det er langt fra. hvis man kigger på de officielle øl stilarter både i Danmark og i USA, så opdeles kategorien IPA i 5 undergrupper, nemlig Engelsk, American, Imperial, Black og New England IPA. Der er endda som der er fortalere for, at den Amerikanske IPA bør opdeles en mindst to grupper, nemlig West Coast og øvrige. Der er storforskel på bare de amerikanske typer fra Vest kysten hvor der virkelig er smæk på humle, til mere milde version fra resten af landet – Der er naturligvis ikke nogen undtagelser her.

Det er svært for en forbruger at vide præcis hvad man får når man køber en IPA. Der er nogle bryggerier der skriver IBU tallet på etiketten. IBU er et tal for hvor bitter en høj er. Jo højere tal, jo mere bitterhed findes i øllet. Det kan dog være svært at vide for en almindelig forbruger – Der er dog godt vi selv brygger øl så, for har bestemmer vi hvor hvilken IPA vi gerne vil lave. Skal det være en humlebombe eller skal din øl være mere i balance.

En mild IPA

Hvis du er nu indenfor IPA, så kan en engelsk IPA være et god sted at starte. Det er en bitter øl, men slet ikke som man ofte møder det i de amerikanske versioner. I en Engelsk version må humlen ikke total overtage smagen. Der skal her også være plads til at du kan smage malten. Når det kommer til en Amerikansk IPA, så kan du forvente der er meget mere bitterhed og humle aroma. Humlen skal være total upfront i smagen, og her skal du ikke være i tvivl om du har med en IPA at gøre.

Sammensætning Amerikansk IPA

Det er humlen der har hovedrollen i denne øltype. Malten indtager en mere neutral roller i denne øl. Maltsammensætningen er typisk helt enkelt, og der anvendes typisk ikke særlig store mængder special malt. Det er ikke unormalt at der kun anvendes Pale Ale malt, hvilket giver en lækker ren færdig øl. En Amerikansk IPA handler ikke om at skabe en god balance mellem sødme og bitterhed.

Mæskning

Et one step mæskeprogram anvendes ofte. Valg derfor et helt enkelt mæskeprogram med et trin på 65-68 grader i 60 min, og herefter mashout på 78 grader i 5 min.

Humle

Humlen skal naturligvis bidrager med den amerikanske humle smag. Før i tiden før alle de nye humlesorter kom, så ville man sige, at hvis du valgte en humle der starter med C, så ville det ikke gå helt galt. Den tommelfinger regel er dog svært at bruge i dag, for der er kommet så mange nye spændende humletyper, som også giver dig en amerikansk IPA. En typisk amerikansk IPA ligger typisk med et IBU tal på 40-70. Hvis du har planer om at brygge en West Coast version, så kan du også gå højere end det, uden du rammer udenfor stilarten.

Når det kommer til andelen af bitter- og aroma humle, så kan du bruge en tommelfinger regel om, at du skal bruge dobbelt så meget aroma humle, som du har tilsat som bitterhumle – Det er i vægt. Hvis du bruger en West Coast version, så kan du godt gå på 3 x bitterhumle mængde.

Det er meget normalt at der anvendes 2-3 humletyper som aromahumle. Det er her vigtigt at finde nogle humletyper der supplere hinanden godt. Forsøg dig lidt frem her, og valg også ud fra personlige preferencer.

Det er meget normalt at der tilsættes humle som dryhop. Hvis du brygger en Westcoast version, så er det nærmest et must.

Valg af ølgær

Det er mange muligheder når det kommet til valget af gær. Det kan ikke anbefales at anvende en af de gærtyper som gærer langt ned og dermed giver en lav FG. Det kan heller ikke anbefales at anvende en af de gærtyper der danner mange estere. Hvis du anvender tørgær, så kan US-05 fra Fermentis være et oplagt valg. Hvis du sørger for at gære i det nedre område for denne gær nemlig 18-21 grader, så får du dannet færre estere hvilket vil gøre sig rigtig godt i din øl.

Opskrift West Coast IPA

20 liter all-grain
Malt

5100 gram Pilsner malt
150 gram Dextrin malt
100 gram Cara-Pils
Humle:

10 gram Colombus 60 min
10 gram Colombus 30 min
15 gram Colombus 15 min
100 gram Cascade (dry hop)
100 gram Centennial (dry hop)
50 gram Simcoe (Dry hop)

Du finder ovenstående opskrift som beerkit her

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

eighteen − 12 =