Gærstarter – Sådan gør du

i Nyttig info/Video af

Hvis du i dag anvender flydende gær til dine hjemmebryggede øl, og ikke laver en gærstarter, så vil du med sikkerhed få et kvalitetsløft at din øl, hvis du laver en gærstarter.

Skal man altid lave en gærstarter ?

Jeg er af den opfattelse, at hvis man brygger med tørgær, så er der ikke nogen grund til at lave en gærstarter. Hvis tørgæren har været opbevaret på køl, både hos forhandleren og hos dig, så har jeg ikke oplevet nogen problemer med blot at bruge den som det er. Det eneste du skal sikre dig er, at du får iltet din urt tilstrækkeligt. Jeg synes det er en historie når vi snakker tørgær. Det er sjældent at man modtager helt frisk flydende gær, og du ved ikke med sikkerhed hvordan den har været opbevaret på rejsen fra producent via forhandler til dig. Hvis den flydende gær ligger udenfor køleskab, så mistes der en del gærceller, og du kan derfor komme til at smage aktive gærceller til din øl, uanset om denne har en lav OG.

Hvordan laver man så en gærstarter ?

Heldigvis er det ikke svært at lave en gærstarter. Det du skal være opmærksom på er ligesom når du brygger – Renlighed. Det er vigtigt når du brygger, men det er endnu mere vigtigt når du laver en gærstarter. Du skal holde en rigtig god hygiejne, for hvis din gærstarter bliver inficeret med enten vildgær eller mælkesyrebakterier, så betyder det ikke noget hvor omhyggelig du er med rengøring når du brygger din øl, så vil den også blive inficeret – Husk derfor – RENLIGHED.

Hvad skal du bruge ?

Der er begrænset hvad du skal bruge til fremstilling af en gærstarter. Jeg anbefaler følgende udstyr:

  1. En gryde på mindst 2-3 liter
  2. En grydeske eller et piskeris
  3. En vægt
  4. En Erlenmeyer kolbe på 2-3 liter.
  5. Det er en rigtig god idé at have en magnetomrører. Hvis man ikke har en, og synes de er lidt for dyre at anskaffe, så findes der man vejledninger på nettet, hvordan du fremstilles med blæser fra en gammel computer.
  6. En børste der passer til din Erlenmeyer kolbe

Der skal også løbende bruges lidt råvarer, for at kunne fremstille gærstartere. Her skal anvendes følgende:

  1. Spraymalt eller urt evt fra et tidligere bryg
  2. Gærnæring (ikke nødvendigt men anbefales)
  3. Desinfektionsmidler fx. StarSan

Hvordan gør du ?

Trin 1 – Desinfektion

Start med at rengøre din Erlenmeyer kolbe med din flaske børste, og sikre dig den er helt helt. Herefter skal den desinficeres. Jeg gør det selv ved efterlade lidt rester af rent vand i bunden af kolben. Herefter kommer jeg et stykke sølvpapir over toppen af kolben. Herefter sætter jeg den i ovnen ved 125 grader i 30 min. Herefter lader jeg den køle af i ovnen. Jeg tager den herefter ud af ovnen. Det er vigtigt at du lader sølvpapiret sidde tæt på. Som alternativ til varme desinfektion kan du også anvende fx StarSan. Grunden til jeg vælge at desinficerer med varme er, at jeg ikke skal være være nervøs for, om StarSan har været i kontakt med alle flader, og i nok tid. Jeg ser heller ikke nogen grund at at bruge kemi, når varme desinfektion virker mindst lige så godt. Det kræver blot du har en Erlenmeyer kolbe som ikke koster særlig meget.

Trin 2 – Fremstilling af urt

Her kan du bruge noget urt fra fx. dit sidste bryg hvis du har det. Den optimale OG er 1040. Det er dog ikke noget problem hvis du ikke har det, så skal du blot fremstille noget med spraymalt. Du anvender spraymalt og vand i forholdet 1:10. Det vil sige at du til fremstilling af 1 liter urt skal anvende 1 liter vand og 100 gram spraymalt. Det anbefales også, at du tilsætter 1/2 tsk. gærnæring.

Der kan anvendes forskellig fremgangsmåde til kogningen. Jeg gør selv det, at jeg koger det direkte i min Erlenmeyer kolbe. Denne type kolbe kan tåle at stå direkte på en kogeplade, så hvorfor ikke koge direkte i den. Opvarm vandet lidt og hælde derefter Spraymalten i. Sørg for at cirkulerer vandet mens du kommer spray malt i, så opløses det bedre. Bring der herefter i kog, og lad det koge i 15 min. Lige når det er ved at koge, så pas på det ikke koger over, og løft evt flasken er kogepladen. Hvis du ikke har mulighed for at koge direkte i en Erlenmeyer kolbe, så kan det fint lade sig gøre at koge det i en gryde.

Tag det herefter af varmen, og kom sølvpapir over toppen

Trin 3 – Nedkøling af urten

Du kan herefter stille kolben på køl og lade det nedkøle til under 25 grader. Du kan evt fremstille urten dagen før og lade det stå i køleskabet natten over. Tag der ud i god tid, så urten er stuetemperatur inden du tilsætter gæren.

Trin 4 – Gæren tilsættes

Når Erlenmeyer kolbe og urten i den har opnået stuetemperatur, så er det til at komme gæren i. Giv kolben nogle gode sving i nogle minutter for at tilfører ilt til urten.

Inden du åbner din pakke med gær, så er det en rigtig god idé at dyppe pakningen i en opløsning med StarSan. Lad det have en kontakttid på 20 sekunder. Herefter åbner du pakken, og løfter sølvpapir toppen på Erlenmeyer kolbe og hælder gæren i. Du sætter straks sølvpapir toppen på Erlenmeyer kolben. Giv den herefter igen nogle gode sving

Trin 5 – Opformering

Gæren skal bruge ilt til opformeringen, og der er derfor en rigtig god idé, at have en magnetomrører, så gærstarten er i bevægelsen hele tiden. Gæren er ikke glad for den CO2 der er i gærstarten, og ved at lade den stå på en magnetomrører, så frigives CO2 lettere. Hvis du ikke har en magnet omrører, så skal ved så ofte som muligt når du kommer forbi kolbe, give den nogle gode sving. Dette gentages så ofte som muligt.

Du lader gærstarten gær ved stuetemperatur. Stil den et rent sted hvor du ofte kommer forbi. Jeg anbefaler at lave gærstarten mindst 2 døgn før den skal bruges. Du lader gæren vokse i cirka 36 liter. Herefter slukker du for magnetomrørerne eller lader være med at ryste mere med kolben. Dette giver gæren mulighed for at falde til bunden.

Trin 6 – Brygning

Det er jo dette vi har forberedt os til, og nu kommer den store dag. Du brygger helt helt normalvis, og nedkøler urten til under 25 grader. Du sørger for at ilte urten så godt som muligt. Herefter tager du din Erlenmeyer kolbe med gæren i. Den er nu faldet til bunden. Nu hælder du forsigtigt væsken fra, og efterlader kun lidt tilbage sammen med gærkagen i bunden. Du giver den herefter et par sving, og hælder det hele ned i din nylavede urt.

Hvis du følger ovenstående vejledning, så vil du få en bedre gær forløb, og med sikkerhed en bedre smag i det færdig øl.

Rigtig god fornøjelse.

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

2 Comments

  1. […] en ny omgang gær, men her skal du kun tilsætte en halv gang gær. Lav en gærstarter på 1/2 literhttps://brewlex.dk/gaerstarter-saadan-goer-du/ – Tilsæt en 1/2 tsk gærnæring, for at give den nye gær de bedste betingelser. Lad det […]

  2. […] Hvilken gær du vælger vælger har stor betydning for, som du ønsker en sød eller en tør mjød. Undersøg derfor de forskellige gærtyper du har mulighed for at skaffe, og vælg den som passer bedst til dine ønsker. Sørg for at lav en 1 liter gærstarter et par dagen inden du laver din mjød, så den har de bedste betingelser i den sukkerholdige mjød. Du kan læse om det at lave gærstarter her https://brewlex.dk/gaerstarter-saadan-goer-du/ […]

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

5 + 4 =