Nyttig viden til ølbryggere

Monthly archive

september 2018

2 eller flere forskellige gærtyper

i Nyttig info af

Der er rigtig mange mikrobryggerier, der laver samarbejdsbryg, men hvorfor er der ikke flere “gær type samarbejder” ? Har du nogen sinde tænker over, hvad der ville ske, hvis du tilsatte forskellige gærtyper til dig øl ? Man har gennem flere 100 år brygget øl ved hjælpe af flere forskellige gærtyper. Det var først da viden omkring rendyrkning af gær var kommet frem, at det bliver muligt at isolerer en gærtype. Siden den gang har det mest almindelige været, at man fremstiller en øl af en gærtype – Men har du overvejet hvad der ske hvis man tilsætter mere end en type, og hvorfor skulle man gære det ?

Hvor kan det være en god idé ?

Det kan i nogle tilfælde være en god idé, at tilsætte mere end en gærtype, men hvad skal du overveje inden dy gør det ? Den typiske årsag til at tilsætte mere end en gærtype er, at opnå en lavere FG. Læs mere

Milk stout eller sweet stout – Læs mere her

i Stilarter af

Milk stoutI vores beskrivelser over stilarter som denne, der kan jeg til tider godt lide at præsenterer stilarter som jeg mener er oversete. Det er præcis sådan jeg det med en milk stout. Der er ikke særlig mange bryggerier der i dag har denne ølstil til stil, og populariteten for denne øltype, har gennem tiden også svinger meget.

Det første optegnelser der findes omkring denne øltype er fra 1907. Har starter det engelske bryggeri Mackeson’s Brewety deres milk stout. Navnet milk stout er brugt, fordi der til en milk stout er tilsat laktose, eller mælkesukker. Laktose har den egenskab, at det ikke kan gæres væk af ølgær. Det betyder også, at den mængde laktose du tilsætter til urten før gæring, den findes også som ugæret sukker i det færdige øl.

Det var dog først i 1925 hvor Mackeson’s Brewery blev overtaget af Whitbread, at milk stout blev udbredt til hele England. Whitbread var på daværende tidspunkt det største i England, så de havde helt andre muligheder for salg og distribution. Læs mere

Gå til Top