10 Klassiske brygfejl og hvordan du retter dem

i Nyttig info af

Der findes heldigvis meget god viden at finde omkring det at brygge øl. Hvor jeg synes der mangler lidt viden, det er omkring fejl og hvordan man retter dem. Det vil jeg her forsøge at lave om på, så du forhåbenligt kan brygge endnu bedre øl i fremtiden.

Tekniske fejl contra stilartsfejl

Tekniske fejl er det de fleste mener når man snakker om fejl ved ølbrygning. Det kan enten være som enkeltstående fejl, eller en kombination af flere fejl, der kan give en samlet forkert smag i det færdige øl. En erfaren brygger vil typisk kunne smage disse fejl, så det kan altid være en god idé, at snakke med en erfaren brygger, og lade denne smage øllet.

Stilartsfejl er øl hvor alt er brygget lige efter bogen teknisk, men øllet er alligevel ikke blevet som man havde forestilet sig, eller har fået en forkert smag i forhold til den stilart man prøver at brygge. Det kan her både være en forkert sammensætning af råvarer, eller en ubalance af den ene eller anden art. Her kan det igen være en god idé at snakke med en erfaren brygger. Du kan også prøve at læse vores artikler omkring de forskellige øl stilarter for på den måde, måske at finde en forkert ingrediens etc.

Ellers er har 10 klassiske brygfejl, og hvordan du retter dem

Oxidering
Denne fejl findes ofte i hjemmebrygget øl, men mange opdager den ikke. Den kan smages på forskellig måde, alt afhængig af hvilken sammensætning der findes af ingredienser.

I de lyse øltyper kan oxidering typisk smages, da øllet er mere sød end det måske var tilsigtet. Smagen af karamel bliver mere fremtrædende , Frugtestere bliver mere markant . Bitterheden i øllet kan virke mere voldsom, fordi humlebitterheden går i retning af at være harsk, og snak så behagelig som du måske kender det. I ekstreme tilfælder der kan øllet blive surt lidt som du kender det fra eddike. Lyse oxideret øl øl er typisk en tyndere krop, og kan derfor virke mere vandet.

I de lidt mørkere øltyper finder man ikke så ofte oxidering. Dette skyldes at de mørkere malte yder en hvis for for beskyttelse. I de mørke øltyper kan man tilmed lege lidt med oxidering hvis man har mod på det. En belgisk øl kan fx. få lidt mere smag af estere som man kender det fra Belgien. Det kan dog ikke tilrådes hvis ikke har man helt styr på brygprocessen.

Du kan undgå en oxidering ved at anvende frisk råvarer. Du skal også tænke dig brygproces igennem, og undgå iltning når urten er er varm. Vent med at ilte indtil urten er kølet af. Det kan også en en god idé, at omstikke øllet et par dage inden gæringen er færdig. På den måde får du fjernet den ilt der findes i gærtanken.

Fejl med lagering

En klassisk fejl specielt for nye bryggere er utålmodighed. Når øllet er gæret og der er dannet CO2 i flaskerne, så skal det drikkes. Det er en rigtig god idé når du brygger hvedeøl, men med stout og porter, der er det en rigtig god idé at vente.

Øl med en høj alkohol har brug for lagerings tid inden alkohol bliver blød og lækker. Det samme har lagerøl/pilsner, hvor hvis du drikker dem for hurtigt, så kan de have en gær smag, som forsvinder når det får lov til at ligge. Bryg derfor i god tid, så øllet får mulighed for at blive helt færdig, inden du drikker det. Det er bare et spørgsmål om planlægning typisk.

Harsk

En harsk smag kan i nogle tilfælde forveksles med bitterhed. Harsk er dog mere ubehagelig og giver en anden fornemmelse i munden. En harsk smag kan opstå, flere steder.

Når du eftergyder, så skal du sørge for, at din vandtemperatur ikke er over 77 grader og PH-værdien ikke er over 6 på samme tid. Hvis det er tilfælder, så kan du trække tanniner ud af maltskallerne, hvilket kan give en harsk smag.

En harsk smag kan også opstå speciel i mørke øltyper med meget humle. Hvis du har problemer med det, så prøv at tilsæt de mørke malte lidt senere i processen, så du ikke trækker for meget bitterhed ud af malten.

Tyd øl

Dette finder du i mange hjemmebryggere øl. Det er lidt svære at finde fejlen, for den kan opstå fra mange steder. Det er dog en rigtig god idé, at du smager på din malt inden du bruger den. Der kan være stort forskel fra forskellige fabrikanter, og malt smager ikke end. På derfor på med at tænke “pilsner malt er pilsner malt” – Det er på ingen måde tilfælder. Du kan også med lidt træning smage, om malten måske har ligget lidt for længe hos den forhandler du har købt det ved – Smager malten som den plejer.

En anden årsag kan også være dit mæske program. as fx. på med en lang protein pause (50 grader), og mange step i dit mæske program. Dette kan medfører at øllet kommer til at virke tyndt når det er færdig

Hvis dit øl ender med en PH-værdi på 4,5 og derover, kan også komme til at virke tyndt. Sørg derfor for at få vandbehandlet dit øl næste gang, så din færdige PH-værdi ikke ender så højt næste gang.

Mudret øl

Ja dette kan nok kaldes det modsatte af tyd øl. Hvis du forsøger at skabe en øl med en kompleks smag, og derfor tilsætter et hav af forskellige malt- og humle typer, så kan du ende ud med en øl der stikker i alle retninger. Du skal også tænke på sammensætningen af malten. Der er nogen der fx. ikke bryder sig om at blande nogle af de amerikanske citrus humler med mørk malt. Det giver dem en fornemmelse af kaffe der er brændt på.

Derfor – Keep it simple. Lad være med at blande for meget, selvom det kan være svært ikke lige at tage lidt af den også.

Krop og fylde

Jeg tror vi alle har prøvet at brygge en øl der sidder lige i skabet med hensyn til OG. FG derimod ender for højt. Det betyder dit øl får mere fylde og mere sødme end det egentlig er tænkt. Her kan man ved en fejl tror, at det er fordi man ikke har tilsat nok gær. Sandheden er dog ofte, at det er fordi gæren ikke har haft de rigtige forhold, og derfor at stoppet før tid.

Sørg derfor for at få iltet din urt godt nok (når den er nedkølet), tilsæt en gær med godt helbred. Her tænker jeg, ikke for gammel og opbevaret rigtigt.

Phenol

Der er enkelte øltyper hvor man ønsker pehnol – Det er i hvedeøl. I andre stilarter hører de ikke hjemme. Hvis du mistænker at have phenol i andre øltyper, så prøv at kigge efter om øllet er uklart, og om der flyder gær rundt i øllet. I nogle tilfælder kan øllet også smage lidt surt.

Hvis du ved en fejl har fået phenol i dit øl, så prøv at få fat i noget frisk gær med godt helbred. Hvis du har klor i dit vand, så kan du også have en tendens til at få phenol i dit øl. Undgå også at gøre rent med klorbaseret rengøringsmidler .

Manglende CO2 i flasker

Jeg ved ikke hvor mange gange jeg har fået spørgsmålet – Mit øl er flad i flaskerne. Det smager fantastisk men der er ingen CO2 i det. Der er typisk 2 fejl folk begår. Enten er der tilsat for lidt sukker til eftergæring. Som hovedregel anvender jeg 6-7 gram i overgæret, og 4-5 gram i undergæret øl. Bruger du de mængder, så går det ikke helt galt.

En anden årsag er typisk, og folk stiller det for koldt, eller ikke længe nok. Lad det stå i flaskerne i 3-4 uger ved stuetemperatur. Hvis kapslerne er tætte, så får du CO2 i flaskerne. Hvis du har haft dit øl stående længe på gær tank, så kan det dog være en god idé, at tilsætte lidt frisk gær til eftergæringen.

Udenfor stil

Det er ikke svært for en trænet ølbrygger at afgøre om en øl er udenfor den stilart den bliver præsenteret som. Det kan derimod godt være svært for en ny ølbrygger. Hvis du ikke deltager i en konkurrence, så er det heller ikke sikkert det betyder noget for dig. I den sidste ende, der skal man jo blot brygger øl som man selv kan lide. Hvad det så hedder, betyder jo egentlig ikke så meget.

Hvis du har planer om at deltage i konkurrencer, så betyder det noget at de holder dig indenfor de forskellige stilarter. At en øl er udenfor stilarten betyder blot, at den sammensætning du har lavet med dine ingredienser ikke er det som anvendes i den pågældende stilart. Hvis du har planer om at deltage i konkurrencer, så sæt dig derfor ind i, hvad en stilart inderholder. Hvor OG, FG og IBU skal ligger for den pågældende stil.

Balance

Dette er vigtigt, om så er det lige meget om du deltager i en konkurrence eller ej. Det er vigtigt at der i din øl er balance. Der skal være en vis form for balance mellem det søde og bitterheden. Jeg tror vi alle sammen kender det, så have drukket en øl vi synes er alt for sød. Det samme gør sig gældende med en alt for bitter øl. Det er her vigtigt at sige, at vi alle sammen har forskellige opfattelser af, hvad der er den rigtige balance.

Når du selv brygger øl, så har du den store fordel, at du kan lave øl med lige præcis den balance du synes er den bedste. Læg derfor mærke til forholdet mellem sødme og bitterhed.

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

4 Comments

  1. Flemming Lind siger:

    Hej Klaus,
    Super fine informationer du kommer med,
    Min kone og jeg har kastet os ud i at brygge øl.
    Min kone synes det er surt og mener den er inficeret af mælkesyrebakterier.
    Jeg vil gerne give hende ret i det kan have en frisk syrlig smag, men tror måske det er et sted i brygprocessen det halter. Jeg mener ikke øllet er inficeret.
    Vi har brygget øl der ligger med en alk vol på mellem 4,6-6%.
    Hvad ville du gøre i den situation?

    Jeg brygger på et single infusion anlæg hvor jeg blander 50 alm postevand med 50% blødt vand ( osmose).
    Jeg har hørt om nogle andre der laver syrepause ved en lav temperatur under mæskning, det har jeg dog lidt svært ved når det er single infusion.

    Mh
    Flemming

    • Hej Flemming,
      Hvis jeg må komme med et råd, så gør det så enkelt som muligt. Brug vand fra vandhanen, brug en helt enkelt øl 65-68 grader i 60 min og 75-78 grader i 5 min. Nedkøl det så hurtigt som muligt gerne med en chiller.

      Hvis du er i tvivl om det er inficeret, så prøv at drikke en øl varm. Det er meget lettere og smag når øllet ikke er super koldt.

  2. Henning Beier siger:

    Hej Klaus
    Har læst det om phenol i øllet, der står man skal skaffe en frisk gær, men hvad gør jeg så når det gjort, har en øl der er syrlig og lidt sprittet, så tænker det er problemet.

    mvh
    Henning

    • Hej Henning,

      Det afhænger lidt af hvordan du mener med syrlig. Syrlighed kan godt være kommet på grund af en infektion.
      En sprittet kan fremkomme hvis du brygger en stærk øl – Det vil typisk fortage sig, når du lader din øl ligge.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

8 − three =