Der er et spørgsmål som jeg løbende får stillet. Det er mere udbredt end man forestiller sig, at gæringen af en eller anden årsag stopper før øllet er gæret færdig – Hvad kan man gøre ved det ?
Der er en række årsager til, at gæringen stopper før alt sukkeret er omdannet. Der er dog 4 årsager som typisk er skyld i, at gæren stopper. De 4 årsager er:
Forkert temperatur
Gær fejl
Urt kvalitet
manglende ilt
Gæringen kan opdeles i 3 forskellige faser – Nemlig: Start, midt og slutningen. For at kunne vide i hvilken fase din gæring er stoppet, så måler du sukkerindhold i øllet. Hvis den er stoppet i den første 1/3 af vejen mod forventet FG, så er din gæring gået i stå i den tidlige fase. Det samme gør sig gældende med de andre faser.
Gæring stoppet tidligt.
Din gæring er stoppet mindre en 1/3 inde i forløbet. Her skal du undersøge hvilket temperatur interval din gær er beregnet til. Prøv at stille din øl ved en temperatur i den højeste del af det temperatur interval, der er opgivet for den gærtype du har valgt. Du kan hæve gæringstemperaturen ved fysisk at flytte øllet til et varmere rum, eller du kan stille øllet på en varmeplade eller lignende. Efter du har flyttet øllet til en højere temperatur, så ryst spanden for at få gæren aktivt i øllet igen. At gæringen stopper i den tidligere fase, kan også være grundet manglende ilt. Ryst derfor spanden, for at stå ilt ned i urten. Du kan også rengøre en nyt gærspand, og hælde urten et par gange frem og tilbage mellem du 2 brygspande. Hvis disse metoder ikke afhænger udfordring med en stoppet gæring, så tilsæt en ny gær
Gæringen stopper i den midt fasen.
Her er mellem 33-66% af sukkeret gæret væk. Dette kan også være grundet en forkert gæringstemperatur. Undersøg gærtypen, og før urten op til det rette temperatur interval. Hvis dette ikke hjælper så tilsæt mere gær. Du skal under ingen omstændigheder begynde at tilføre ilt i denne fase. Det kan skade øllet, og give uønskede smagsnuancer.
Gæringen stoppet i slut fasen.
Hvis gæringen stopper i den sidst sidste 1/3, så er du heldig. Her er de bedste muligheder for, at øllet bliver rigtig godt, og vil sandsynligvis ende med det samme resultat, som var gæringen ikke gået i stå. Behandlingen af en gæring stoppet i slut fasen er enkel. Du skal tilsætte en ny omgang gær, men her skal du kun tilsætte en halv gang gær. Lav en gærstarter på 1/2 literhttps://brewlex.dk/gaerstarter-saadan-goer-du/ – Tilsæt en 1/2 tsk gærnæring, for at give den nye gær de bedste betingelser. Lad det herefter gære færdig.
Du skriver “Hvis dette ikke hjælper så tilsæt mere grund”. Mangler der noget her eller dækker grund over et eller andet?
Hej Brian,
Det skulle have stået “Tilsæt mere gær” – Jeg har rettet det i teksten. Tak for det
Hej Klaus, måske et dumt spørgsmål, men jeg er ny i faget 🙂
Hvordan tilføjer du mere gær uden at komme til at løfte låget, og dermed tilføje ilt
Hej Flemming,
Der er ingen dumme spørgsmål 🙂 – Du kan ikke tilføje gær til urten uden at løfte låget. Når gæringen kommer i gang, så vil den ilt dog hurtig forsvinde.