Egetræsfad lagering af øl

i Tips af

Det er gennem de senere år blevet stadig mere brugt blandt haandbryggere, at lagre øl på egetræsfade. Det er gået gen og er blevet lidt et buzz ord, men desværre så er det ikke helt så lige til, som bare åbnet fadet op, og hælde øllet på. Det kræver lidt mere end det. Hvis man som haandbryggere ønsker egetræ i øl, så er den klart letteste måde at bruge fx. egetræsspåner, men der er bare en eller anden ting med at have et rigtigt fad mellem hænderen.

Hvis man anvender et brugt fad, så har hastigheden noget at side. Det glæder om at få fadet fyldt så hurtigt som muligt efter det er blevet tømt, for ellers tørre træet ind, og det vil ikke længere være tæt. Sørg derfor altid for at have væske i fadet, så bevarer du fadet bedst muligt.

Tidligere var det mere eller mindre end umuligt opgave at finde brugte fade i en haandbryggere venlig størrelse, for det var ikke ualmindelig, at de brugte fade der var til salg, det var omkring 200 liter, og det er nok alligevel en voldsom størrelse , både at fylde og drikke alene. I de sidste år er der dog opstået en del mikro destillerier, der ofte anvendender mindre fade, så det er i dag ikke længere ualmindelig, at finde gode brugte fade i 20-30 liter størrelse, hvilket er en super god størrelse til øl. Grunden til at flere destillerier anvender de mindre fade er, at der er meget mere overflade kontrakt med træet, og derfor opnår man hurtigere den samme smag af egetræ. Den samme fordel har man når man lagre øl i de mindre egetræsfade.

Klargøre et egetræsfad

Hvis du har fået fingeren i et brugt fad, så gælder det om at få det klargjort så hurtigt som muligt efter du modtager det. Fade er et godt sted for både vildgær og bakterier, så det gælder om at få det under kontrol hvad der foregår i fadet. Varmt vand vil stoppe og dræbe bakterier og vildgær, men kun der som sidder på overfladen. Sådan klargør du et fad:

  1. Undersøg fadet for skader og utætheder
  2. Fyld fadet op med 60-85 grader varmt vand
  3. Lad fadet stå med vandet i, i 60 min.
  4. Rengør ydersiden af fadet med fx. PBW
  5. Tømt fadet, og fyld øllet i

Klargøre et tørt fad

Hvis du får fat i et fad som har fået lov til at tørre ud, så er der lidt mere arbejde foran dig. Du kommer fadet i en stor balje med vand, og lader det ligge helt dækket i 24 timer. Dette vil bevirke at træet igen løfter sig, og fadet vil derfor blive tæt igen. Herefter rengør du det som ovenfor.

Lagering i egetræsfade

Efter overstået 1. og 2. gæring, så er det tid til at hælde dit øl på dit fad. Tiden øllet skal ligge på fade er lidt forskelligt. Du har den fordel ved at anvende mindre fade, at kontakten med træet er forholdsvis stort. Lageringstiden vil typisk svinge fra et par uger til et par måneder. Hvis det er dit første forsøg med øl på egetræsfade, så skal du prøve lidt lidt frem. Prøv fx. med en måned første gang, så kan de vurderer det til næste gang. Du skal passe å med at gå og åbnet fade, for du kan på den måde få inficeret din øl. Bestem dig derfor på forhånd til hvor længe det skal ligge, og så overhold den plan du har lavet.

Hvilke øl passer til egetræ

Det er lidt smag og behag. Jeg vil dog gerne komme med nogle af de stilarter som jeg selv har leget med. Jeg kan anbefale disse, men det er kun et spørgsmål om hvad du synes der kunne passe godt

Double IPA
Imperial Porter
Imperial Stout
BarleyWine
Strong Ale
Belgian Blonde
Belgian Quad
Belgian Tripel
Belgian Dubbel
Grand Cru
Imperial Brown
Lambic/gueuze
Saison/Farmhouse
etc

Som du måske kan se ud af ovenstående liste, så er det typisk kraftige øl man vælger at hylde på egetræ.

Rengøring / Opbevaring

Det er bedst altid at have øl i dit fad, så det ikke får lov til at tørre ud. Det er derfor en rigtig god idé, at planlægge dit brygprogram sådan, at du altid har en ny øl at hælde på, når du tømmer fadet. Når du har tømt dit fad, så skyld dit fad med varmt vand (der har været kogt), for at få resterne ud af den sidste øl.

Hvis du ikke har en øl der skal hældes i fadet, så fylde fadet op med varmt vand (kogt) og lad det stå cirka en time, hvorefter du tømmer fadet igen. Opbevar ikke fadet med vandet i, i en længere periode. Jeg anbefaler dog kraftigt, at du fylder fadet med øl igen.

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

five + twelve =