10 gode råd til ale brygning

i Tips af

Langt de fleste der starter med at brygger øl, starter med en eller anden ale type. Vi har derfor valgt at lave 10 gode råd til at brygge den bedste ale. Grunden til at de fleste starter med at brygge en eller anden ale type, skal som regel findes i gæringstemperatuen. Ale er en overgæret øltype, der gærer bedst ved 18-22 grader. Det er et temperaturinterval de fleste kan findes et eller andet sted i huset. Jo højere du ligger i temperaturintervallet, har betydning for det færdige resultat. Jo højere gæringstemperetur, jo flere smagskomponenter som estere danner gæren. Det kan derfor være interessant for dig, at lege med forskellige gæringstemperaturer, hvis du har mulighed for at styre denne.

Tilbage til de 10 gode råd til dig:

  1. Væg den rigtige gærtype.
    Valget af gærtype har stor betydning for det resultat du får. Hvis du har planer om at brygge en ale, så skal du naturligvis vælge an alegær.  Der findes dog rigtig mange forskellige at vælge imellem. Langt de fleste producenter af gær, har en god beskrivelse af, hvad du kan forventer hvis du vælger den pågældende gær. Læs disse godt igennem, og vælg derudfra. Hvis det er første gang du brygge, så vælge en forholdsvis neutral gær som fx. S-04 fra Fermentis. Der er en gær du aldrig går helt galt i byen af. Den er forholdsvis neutral, og et godt sted at starte. Du kan altid på et senere tidspunkt vælge en anden type.
  2. Hold en stabil gæringstemperatur
    Sørg for at holde en så stabil gæringstemperatur som muligt. Hvis du fx. laver hefe-Weizen, så kan et udsving på et par grader gær en kæmpe forskel på det resultat du får. Det er lidt forskelligt hvor sensitive de forskellige typer er, men det har stor betydning for dannelsen af estere, hvilken gærtingstemperatur du holder under gæringen. Der er også risiko for at stresse gæren, hvis der er for store udsving under dit gærforløb.
  3. Styr din gæringstemperatur
    Det er en klar fordel, hvis du har mulighed for at styre din gæringstemperatur. Det er spændende at lege med forskellige gærforløb, og bryggerier bruger ofte gæringstemperaturen til at skabe en unik smagsprofil. Det er for eksempel udbredt at starte gærings i den høje ende af den pågældende gærs temperatur interval. I sted for forløbet, den sættes gæringstemperaturen så ned, så den ligger i den lave ende af intervallet. Det kan skabe noget ret spændende øl.
  4. Omstik dit øl
    Det er altid en rigtig god idé at omstikke din øl, men når du brygger ale er det en ekstra god idé. På grund af den højere gæringstemperatur, så kan der hurtigere gær autolyse i øllet. Det betyder at gæren begynder at spise sig selv, hvilket kan give nogle ret kedelige smagsoplevelser. Sørg derfor for, at omstikke dit øl, når gæringen er færdig.
  5. Hæld det på flasker
    Når øllet er gæret færdig, og du er sikker på din FG ligger hvor du regnede med, så skal du hælder det på flasker. En god tommelfingerregel siger, at din FG skal ligger på 20-25 % af hvad din OG var. Når du har hældt dit øl på flasker og eftergæringen er overstået, så stile det så koldt og mørkt som muligt. På den måde bevarer du øllet frisk længere tid.
  6. Brug traditionelle ingredienser
    En Ale opskrift behøver ikke består af en lang liste af forskellige ingredienser. Der er ingen grund til at gøre det mere kompliceret end det behøver at være. Min erfaring siger mig, at det ofte er de enkelte opskrifter der bliver bedst. Hvis man kommer alt for mange forskellige ingredienser i, så kan det være svært at fornemme alle de forskellige smagsindtryk man får, når man drikke der. En ale skal heller ikke bestå af andet end de 4 grund ingredienser: malt, humle, gær og vand. Der er dog enkelte undtagelser fx. Scottish ale, hvor man kan få en spændende smag ved at tilsætte lyngblomst. En almindelig ale skal dog ikke bestå af andet end de 4 klassiske ingredienser.
  7. Vær ikke bange for at justerer ved dit bryg vand.
    Nogen har en tendens til at være nervøse for at justerer ved det brygvand man har. Der er nogle øl som fx IPA og dry stouts, som det næsten er umuligt at få den rigtige smag frem i, med mindre man justerer på brygvandet. Det kan være en rigtig god idé at tilsætte Gypsum til dine øl. Det giver humlen bedre muligheder for at give karakter til din øl. Det kan også være en god idé, at tilsætte Calcium Chloride for at give mere maltkarakter i det færdige øl. Prøv at leg lidt med disse to tilsætninger. Jeg lover dig for, at dy ikke bliver skuffet.
  8. Leg med CO2 indhold
    Når du flasker din øl, så prøv at justerer lidt på mængden af sukker du tilsætter. CO2 har en særlig evne til at frigive smagen i øllet. Personligt synes jeg det bliver lettere at smage øllet, når øllet ikke er fladt som man eller kan kende det fra England.
  9. Vær ikke bange for andre korntyper
    Du skal ikke være bange for at bruge andre korntyper en bare byg. Du kan få nogle spændende øl ved at bruge nogle af de andre korntyper, som havre og rug. Prøv at leg lidt med dem for at se hvilken effekt de har på det færdige øl.
  10. Vælg det rigtige glas
    Du kender det måske fra rødvin. Der er ikke et ølglas der er det rigtige til alle øltyper. Selvom det måske kan virke lidt nørdet, så er det en rigtig god idé, at have ølglas til alle de øltyper du brygger. Der er ikke noget værre, end at få serveret en øl i det forkerte glas, for på den måde kan du måske ikke få den rigtige smag frem. Forkæl din øl med det rigtige glas. Du skal også tænke over, ved hvilken temperatur du serverer din øl ved, for køleskabstemperatur er i de fleste tilfælde for koldt. Tag derfor dine øl ud af køleskabet 30-45 min før du skal drikke den. Du får en helt anden oplevelse, og kan fornemme mange flere smage i din øl, som du ikke kan smage hvis det er for koldt.

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

2 Comments

  1. Hej Claus
    i afsnit 10 om alebrygning at køleskabstemperatur er for varm, men du mener nok for koldt

    • Hej Lars,
      Du har naturligvis helt ret – Det er nu rettet. Tak for hjælpen

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

20 − 8 =