Prøv at forestil dig 2 forskellige konkurrencer indenfor ølbrygning. Den ene hvor hver brygger kommer med et cornelius fad med deres bedst øl. Dommerne smager først alle de forskellige øl, og derefter holder de fest og må drikke lige præcis den øl de har lyst til. Det fad der først er tom vinder.
Den anden konkurrence aflevere hver brygger en eller flere små flasker. Hver dommer får en lille smagsprøver, og laver en vurdering ud fra den – Tror du de samme øl ville vinde de to konkurrence ? Nej vel ?
Kvalitet tæller
Det første råd til alle er, hvis du har deltaget i at par konkurrencer, og altid får en dårlig vurdering, så tænkt over hvordan du brygger. Du kommer aldrig til at vinde, hvis ikke du har styr på din kvalitet. Hvis du derimod har deltaget i et par konkurrencer, og ender meget forskelligt, så læs videre her.
Tilmeld din ikke – Ikke din opskrift
Det kan godt være din plan var at brygge en IPA. Der gik måske noget glat undervejs i forløbet. Øllet er blevet rigtig godt, men en IPA er det ikke. Smag derfor altid på din øl, og læs de forskellige stilarter igennem. Det kan godt være den øl du har fået brygget er en dårlig IPA, men en fantastisk Pale Ale. Smag derfor din øl, og tilmeld den i den kategori du synes passer den bedst – Tænk ikke over hvad du havde planlagt at lave.
Fortæl ikke nødvendigvis alt
Hvis du har brygget en øl i fx. frugtøl, så er det god skik, at fortælle dommeren hvad der er i af frugt i den pågældende øl. Det er dog ikke altid en god idé blot at fortælle de forskellige frugter eller krydderier du har kommet i. Hvis du fx. har brygget en juleøl med kanel og appelsinskal. Når man smager øllet kan man måske ikke smage kanel. Hvis du oplyser at der er kanel i, så forventer dommeren en øl med kanel, som måske ikke kan smages, og du lever ikke op til dommerens forventninger. Tænk derfor over hvad der kan smages i din øl, og skriv det til info til dommeren.
Tænk på konkurrencen
Hvis du brygger en speciel øl til en konkurrence, så tænk lidt over konkurrencen. Hvis du fx. brygger en IPA, og forventes det ud fra stilarten, og den har maltsødme og ikke mindst en god gang humle. Tænk på dette når du laver din opskrift. Din øl skal indeholde de forventede smagskomponenter i stilarten – Lad ikke dommeren lede efter humlen i en IPA – Så har du allerede skuffet dommeren, aå kommer ikke til at score højt i din bedømmelse. Hvis dommeren har ikke lang tid til hver øl, så giv dommeren hvad der forventes af stilarten, fortolket på din egen måde.
Lad ikke din FG ødelægge dine muligheder
Der er en tendens til blandt bryggere, at deres FG lander lidt højere end det er planen. Det betyder, at hvis du stiller op med en øl med en FG spot on, og de andre øl i konkurrencen har en højere FG, så kommer kroppen på din øl til at virke tynd, og måske du endda får kommentaren “Vand”. Lav derfor din øl med en lidt højere FG end det ses i spec. på de forskellige stilarter. På den måde kommer din øl til at virke lidt mere kompleks.
Kend stilarterne
Når en dommer får tildelt en kategori de skal dømme, så har de typisk allerede et billede af, hvordan øl i stilarten ser ud. Hvis en får får Hefe-Weizen kategorien, så har de en billede af helt lyse kommercielle eksempler. Det er derfor typisk ikke nogen god idé at komme med en perfekt klon af Schneider Weisse. Den er mørkere end andre lyse eksempler, og vil derfor typisk ikke score at højt, som en lysere variant vil gøre. Tænk derfor hvad hvad dommeren forventer at se i de forskellige stilarter, og bryg din øl derefter.
Gør det enkelt
Hvis du stiller op i den blandende kategori, hvor du finder krydderi øl etc. så tænk dig lidt om. Der kan være en tendens til at ville gøre det så vildt som muligt, og noget dommeren ikke har smagt før. Det kan være en OK idé, men du skal tænke dig lidt om. Der er typisk ikke nogen god idé, bare at tage hele krydderihylde og hælde ned i øllet. Tænk over, at de ting du tilsætter, de skal smage godt sammen. Ville de give mening at tilsætte til fx. den samme mad. Er man overhovedet i stand til at smage de enkelte krydderier ? Tænk dig godt om, og vælg måske en max to krydderier der smager godt sammen.
Døm dig selv
Når du sender øl ind til en konkurrence, så stil en øl til side. Smag den på nogenlunde samme tidspunkt og bedøm din egen øl som dommeren gør. Være så objektiv som muligt. Hvis muligt så køb en kommerciel øl i samme kategori, og gør det samme ved den. Gem så din bedømmelse, og sammenlign med den dommeren laver. Du kan lære rigtig meget af din egen bedømmelse, hvis blot du er ærlig over for dig selv. Husk også på, at du typisk altid selv bedømmer din øl bedre end en dommer gør. Vær derfor ikke skuffet over at den endelige bedømmelse fra konkurrence er lavere end den du selv lavede. Du finder det bedømmelsesskema øldommeren bruger her https://www.oeldommer.dk/wp-content/uploads/Bed%c3%b8mmelsesskema-oktober-2018.pdf