Site icon Brewlex

Wit Bier – Den mest bryggede belgisk øl

Belgisk Wit

Der er nok ikke mange haandbryggere der ikke har hørt om en Belgisk Wit. Man skal vel ikke mere end 30 år tilbage, så var der nok ikke særlig mange i Danmark, der var klar over hvad der gemmer sig bag ordet wit. Historien med Wit kan dog dateres mindst 400 år tilbage i tiden, og der er nogle historikere der mener, at en Belgisk wit, var den første humle, hvor humle første gang blev brugt til bitterhed.

Slut med belgisk wit

Der var mange bryggerier det havde det svært i 1900 taller i Europa, og i 1955 lukkede det sidste bryggeri, der bryggede belgisk wit. Det kunne have været enden på dette eventyr, men heldigvis ville historien der anderledes. Wit genopstod i 1966, og har nok aldrig haft det bedre end i dag. I dag brygges wit i hele Verden, og den er kendt som en rigtig forfriskende øl.

Hvad betyder Wit ?

Man kunne måske fristed til at tro, at der ligger en vild spændende historie her, men der er faktisk helt lige til. Hvis man oversætter fra Flamsk til dansk, så vil man få noget der ligner “hvid øl”.

Hvad kendetegner så en wit ?

Hvis man dufter til en wit bier, så er det første man fornemmer en sødme med en let krydret duft. Der vil typisk også være citrus og blomster duft i næsten. Humle aroma bør være MEGET lav. Det er vigtigt, at der ikke er nogen af disse dufte der får lov til at være dominerede. En wit skal fremstå som en harmonisk øl.

Når det kommer til smagen, så forventes en lete sødme, og dog helt delikat holdes i skak af bitterhed, der gør den yderst interessant. Der er typisk også en citrus smag, som ligger en god balance i øllet. Bitterheden skal være lav, og IBU ligger typisk på 10-20. Farven skal være lys gul, og uklar. Der forventes et højt CO2 niveau.

Råvarerne

Malt sammensætningen er typisk meget enkelt når det kommer til en Wit. En helt klassisk Wit består typisk af 50 % pilsner malt, 45 % flaked Wheat og 5% Flaked Oats. Flaked Oats skal koge for sig selv i 15-20 min, for at stivelsen i havren kan omdannes til gærbart sukker, af de naturlige enzymer i pilsner malten. Hvis du skal have en lille advarsel, så kan det godt blive en meget tyk grød når du mæsker – Det kræver sin brygger at lave en Wit.

På grund af det høje protein indhold i disse råvarer, så anvender man typisk en step mæskeprogram, for at få omdannet alt stivelse til gærbart sukker.

Når du skal sie malten fra urten efter du er færdig med at mæske, så forvent det tager længere tid end du plejer. Der er ikke særlige meget malt skaller i dette bryg, så det kommer til at tage noget ekstra tid – Sørg for at planlægge efter det første gang du brygger. Det kan være en god idé, at tilsætte nogle risskaller til brygget, for at få et meget bedre filter. Regn med at skulle bruge omkring 200 gram risskaller til et typisk 20 liter bryg.

Opskrift

20 liter Belgisk Wit

Kan købes som et færdigt fær her (Husk du vælger selv gæren). Bestil her

Malt:

1700 gram Pilsner malt
1700 gram Rå hvede
400 gram Flaked Oats
300 Diastatisk malt

Humle:
14 gram Saaz 3,6 % i 60 min
28 gram Saaz 3,6 % i 15 min

Øvrige tilsætninger
20 gram bitter appelsinskal
15 gram Korianderfrø (knus dem i en morder)

Gær:
3944 Wyeast Belgisk Wit eller WLP400 Belgian Wit

Mæskeprogram:

62 grader i 30 min
72 grader i 60 min
78 grader i 5 min

Rigtig god fornøjelse

Exit mobile version