Saison – Hvad gemmer der sig bag denne stilart ?

i Stilarter af

Der findes et utal af belgiske stilart, og Saison er en af disse. Det er en stilart der gennem flere år har været næsten glemt, men siden øl bølge begyndte, så har flere specielt amerikanske mikrobryggerier taget denne stilart til sig, hvorfor der i dag brygges store mængder Saison i USA. Danmark har heller ikke ligget på den lade side, og Saison er en meget brygget stilart i Danmark.

Saison er opstået i det 18 århundrede i Belgien, og har traditionelt været en øl der er brygger på landet. Man har oprindeligt brygget med de råvarer man havde ved hånden, det vil sige med byg, hvede, havre, rug boghvede etc. Det er traditionelt anvendt meget humle, og stilarten er traditionelt mere humle end de andre belgisk stilarter. Humle stammede fra det nordlige Belgien og Frankrig. Der har også været anvendt mange forskellige krydderier, og det er ikke ualmindeligt at se opskrifter med både, appelsinskal, koriander, ingefær eller sort peber.

I dag har mange den opfattelse, at en Saison er brygget med en OG mellem 1050 – 1070. FG ligger på 1005 – 1014. Det er derfor en øl med ikke så meget rest sødme som man kender det fra andre øltyper. IBU ligger typisk på 30 – 45.

Malt smagen i en Saison skal være let, og ikke dominerende. Det er i denne stilart, humle, gæren og krydderierne der bidrager mest til den færdige smag. I dag er det typisk Saaz og Hallertau humlesorterne der finder anvendes, men også Styrian Golding ses ofte i en Saison.

Opskrift på Saison

Opskrift til 20 liter:

OG = 1070, FG = 1010, IBU=40

5500 gram pilsner
400 gram Cara-Pils
700 gram Vienna

37 gram Hallertau Perle 7% 60 min
21 gram Styrian Golding 5,6% 10 min
15 gram Saaz 3,5% 2 min

Gær: WLP565 Belgian Saison

Mæskeprogram: 67 grader i 90 min, 78 grader i 5 min.

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

four + three =