Planlæg dit bryg år

i Tips af

Jeg tror alle ved, at det kan være svært at finde tid til ølbrygning nogle gange, men det er fordi du vende ligningen lidt forkert. I dag er det måske sådan, at du planlægge en masse ting, og så venter du på at der er en dag fri til brygning. Det kan derfor være svært at finde tiden til brygning. Det kan derfor være en rigtig god idé, at vende den planlægning om.

Når året får i gang, så sidder du dig ned og ligger nogle brygdage i kalenderen, for på den måde, at har du dem allerede planlagt, det du vil derfor ikke igen stå i den situation, at det er alt for længe siden du har fået brygget. Når du så sidder i starten af året, så for du på samme tid planlagt hvilke øl du skal lave på den forskellige dage. Det har også den fordel, at du ikke kommer til at glemme nogle øl typer, eller øl til nogle lejligheder. Lig derfor en brygdag pr. måned fast, og læg dig også fast på, hvilken øltype du skal brygge de forskellige dag.

Vi har lavet et lille forslag til, hvilke øl, du måske kunne brygge de forskellige måneder. Hvis du får lejlighed til en ekstra brygdag i ny og næ, så kan du være impulsiv, og springe ud i noget du lige har lyst til.

Vores forslag til brygplanlægning

Januar
I den første måned, så kunne du passende tænke på din bedre halvdel hvis du har sådan en. Valentins day kommer lide senere på året, og det kunne derfor være en god lejlighed at få brygget en øl til din kæreste, mand eller kone. Når mange tænke på Valentins day, så tænker de chokolade. Hvorfor ikke få dette element ind i din brygning, og bryg en chokolade øl. Chokolade passer specielt godt til mørke stouts og portere. Du skal passe på med ikke at tilføje fedt til fedt øl, da det kan have en meget kedelig effekt på dit skum i den færdige øl. Jeg foreslår derfor, at du bruger kakaopulver som du anvender til kagebagningen, for der kan du få en ret god smag. På at tilsætte 12 spiseskeer til din stout eller porter. Du skal tilsætte chokolade til kogningen, så det er vigtigt det bliver kogt, på grund af fedtet. Der kan også være mange andre stilarter der passer til dette bryg. Du kender din bedre halvdel end jeg gør, og det er jo vigtigt at det falder i hans/hendes smag – Det er jo hele idéen med dette bryg.

Februar
Her kan du passende tænke på den kommende St. Paddy´ day. Det er godt nok ikke en dag højtid, men derfor kan man jo godt tænkte lidt på de andre europæiske lande ikke 🙂 – Hvis du vil gå linjen helt ud, så brygger du en pale ale, og tilføjer lidt grøn frugt farve, sådan at du får en grøn øl. Det skal nok skabe lidt opsigt, når du serverer den St. Paddy’s day. Hvis ikke du er så meget til denne højtid, så kunne du også vælge lidt ud fra temperaturen, der er forholdsvis koldt udenfor. Hvis du har et isoleret skur eller garage eller lignende, så kan du have en optimal temperatur til det undergærede øl, så sæt derfor sådan en over.

Marts
Det giver måske næsten sig selv, hvad du skal brygge i marts. Det er naturligvis en Märzen du skal brygge. Märzen stammer fra tyskland, og navnet kommer faktisk fra marts måned. Det var oprindelig den sidste måned man brygger øl i gamle dage, for det var den sidste kølige måned. Märzen er en undergæret øl, der var lidt stærkere end de normale undergærede øl. Går fx. efter en OG på 1050-1065, og lav den i bock stilen.

April
Maj står for døren, så i april skal du naturligvis brygge en Maibock. Maibock er en lys bock, der også er lidt kraftig i smagen. Hvis du går efter en OG på omkring 1065, s¨går du ikke galt i byen. Der anvendes naturligvis tyske humlesorter til en Maibock, og den er typiske undergæret.

Maj
Nu kan du måske begynde at mærke varmen, og der er snart tid til at slå græs. Hvis der er noget vi danskere er gode til, så er det at drikke en øl over hækken med naboen, når begge sider af hækken er færdig med dagens græsslåning. Det kræver naturligvis en let øl som du skal have klar, inden de varme dage for alvor kommer. Det er derfor nu, du skal have brygget den øl din nabo og dig skal dele over hækken. Det skal være en tørst slukkende øl. som er behagelig at drikke efter det hårde arbejde i haven. Hold derfor OG på omkring 1045, og brug kun lyse malttyper, så øllet ikke bliver tungt. Efter efter dine muligheder, så kan du her vælge om den skal være undergæret eller overgæret.

Juni & juli
Sommeren er over os, så hvis der er noget mange forbinder med sommerøl, så er det hvedeøl. Der er meget forskellige meninger om det skal være de tyske hvedeøl, eller over i den belgiske stil. Hvis det virkelig bliver varmt, så er der ikke noget som skønt som en belgisk wit, som er lige så let at drikke som saftevand. Der tilsættes ofte appelsinskal og korinder, og det er virkelig en tørst slukker. Hvis du gerne vil have lidt mere fylde i din hvedeøl, så gå efter en tysk Weizen. Det er også en fantastiske øl, som slukker tørsten godt i sommermånederne.

August
August kan være en rigtig varmt måned, så det kan være svært at vælge en ølstil til denne måned, fordi gæringstemperaturen bliver for høj. Der er dog to stilarter der har det godt med varmen, og det er belgisk øl og tysk hvedeøl. Hvis vi oplever en rigtig god sommer august måned i Danmark, så kan det være oplagte valg. Det er måske ikke nu du har lyst til at drikke en tung belgisk øl, men her skal du bare huske på, at det har rigtig godt at at lagre, og derfor kan du med fordel brygge det nu, og så nyde dem når der igen bliver efterår. Det er en ølstil, hvor du vinder meget ved lagering.

September
Denne måned kan også være rigtig god når det kommer til temperatur – Specielt den første del af den. Der er mange muligheder hvad du kan brygge her, men en god brown ale til det bliver lidt koldere kunne være et oplagt valg. Der er flere forskellige stilarter indenfor brown ales. Der findes de klassiske engelske udgaver, der på trods at den mærke farve, faktisk er let drikkelig. Du kan også vælge en amerikanske udgaver, der typisk har lidt mere alkohol, og er mere humlet. Der anvendes mest amerikanske humle sorter til denne udgave.

Oktober
Du har måske nogle frugt træer i haven, og har derfor en masse æbler fx. Hvert år går du måske og tænker ved dig selv – De må kunne bruges til noget, fremfor jeg skal køre dem på genbrugspladsen hvert år. Du har helt ret, de kan bruges til noget. Du skulle tage og købe dig en frugtpresse, og så lave den bedste lækreste æble juice. Det er let og tager ikke særlig lang tid. Når du så er i gang, så prøve at erstatte fx. 20 procent af vandet i din ø med æble juice. Det giver en helt anderledes øl, som kan give et frisk pust til din øl.

November
Nu varer det ikke så længe til jul, og du skulle gerne i gang med at lave dit juleøl, og genre i starten af måneden, så det får mulighed for at lagre og bliver godt inden jul. Der er princippet frit valg på alle hylde hvad du vil brygge. Juleøl er ikke en stilart for sig selv, men der er en tendens til, at belgisk øl tilsæt appelsinskal, korinder og lakrids anvendes som juleøl. Det kan også være et fantastiske valg. Du kan du fra år til år prøve at lege lidt med de forskellige muligheder, så du finder frem til hvordan din juleøl skal være.

December
Du skal nu til at tænke på at foråret også kommer engang. Det skal du også have en lækker øl til. Det er meget forskelligt hvad folk brygger til dette formål. Vi anbefaler dog, at du brygger en pilsner, hvis du har mulighed for at lave undergæret øl ed den lave gæringstemperatur. Et andet oplagt valg kunne fx. være en pale ale eller en IPA.

Mit navn er Klaus Egebjerg og jeg har brygget øl i snart 20 år. Jeg har altid haft en stor interesse i at fremstille fødevarer selv, hvilket også var det som fangende min interesse ved ølbrygning. Jeg har tidligere været medejer af en brygbutik, der solgte udstyr og råvarer til danske hjemmebryggere, og den vej igennem, har jeg fået en stor erfaring i at rådgive folk der brygge øl i hjemmet.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

eight − 4 =